Ansatt påførte UBS to milliarder dollar i tap

Den sveitsiske banken må bokføre et stort tap i tredje kvartal (foto: Scanpix)
Den sveitsiske banken må bokføre et stort tap i tredje kvartal (foto: Scanpix)

Uatoriserte handler fra én enkelt trader har påført den sveitsiske investeringsbanken et tap på rundt to milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sveitsiske UBS melder torsdag morgen at den trolig kommer til å rapportere et tap i årets tredje kvartal. Bakgrunnen er at en enkelt trader skal ha påført investeringsbanken så mye som to milliarder dollar i tap på uautoriserte handler.

- Saken er fortsatt under etterforskning, men UBS estimat på tapet er i området på rundt milliarder dollar. Det er mulig at dette kan føre til at UBS rapporterer et tap i tredje kvartal i 2011, melder banken i melding torsdag.

Ingen av kundenes posisjoner blir rammet av tapene, opplyser banken.

Ifølge Wall Street Journal vil ikke banken kommentere saken ytterligere.

Rogue traders

Enkeltpersoner har ved en rekke tidligere anledninger påført internasjonale investeringsbanker milliarder av kroner i tap. Britiske britiske Leeson er kanskje den aller mest kjente. I 1995 påførte Leeson britiske Barings Bank rundt ni milliarder kroner i tap, noe som fikk den 233 år gamle banken til å kollapse.

Les også: Supersvindlerens bekjennelser

I 2008, før finanskrisen for alvor slo til i verdens finansmarkder, avslørte den franske storbanken Societe Generale at juniortraderen Jérome Kerviel hadde svindlet banken for 4,9 milliarder euro – nesten 40 milliarder kroner. Dette er den største svindelen som en enkelt trader har utført.

Les mer:

- Jeg trodde det var en spøk

"Spekulerte" bort 40 mrd.

Ifjor høst ble Kerviel dømt til en straff på fem års fengsel, men to av årene ble gjort betinget.

Les mer: Tre år i buret for finansakrobat

Les flere nyheter