Knallhard dansk duell om økonomi

TEMPERATUR: De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen i tv-studio etter valgdebatt i København forrige uke. Onsdag møttes de igjen til en aller siste duell, kvelden før valgdagen. Foto: Scanpix
TEMPERATUR: De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen i tv-studio etter valgdebatt i København forrige uke. Onsdag møttes de igjen til en aller siste duell, kvelden før valgdagen. Foto: Scanpix

Hvordan Danmark skal komme seg ut av den økonomiske krisen dominerte den siste TV-duellen mellom Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen har vært altoverskyggende, og velgerne fikk nok en gang fremlagt to vidt forskjellige virkelighetsforståelser da statsminister Løkke Rasmussen møtte opposisjonslederen onsdag kveld.

Statsministeren anklaget de røde for å ville nullstille regjeringens velferdsreformer og gjøre hverdagen vanskeligere for vanlige lønnsmottakere ved å tvinge dem til å betale mer skatt.

Det vil føre til at det private forbruket går ned, mener han, og viser til at regjeringen vil holde både lønninger og skatter nede for å bevare konkurranseevnen.

– Helles oppskrift er den stikk motsatte, nemlig å gå til familiene og be dem betale mer, tordnet han.

– Henger ikke sammen

Statsministeren brukte også energi på å latterliggjøre de rødes forslag om å forlenge arbeidsuken med én time – tolv minutter om dagen.

– Budsjettet vårt holder fordi det ikke hviler på skarve tolv minutter. Vi vil fortsatt investere i forskning og utdanning, sa Løkke Rasmussen, før han gikk løs på de rødes plan.

– Velgerne kommer til å måtte slåss med følgene av en økonomisk plan som ikke henger sammen, den er 22–39 milliarder kroner underfinansiert, mente statsministeren.

Men Thorning-Schmidt slo hardt tilbake.

– Det nærmer seg det uhederlige når du hevder at vi vil skattlegge vanlige danskers hus og hjem, sa hun.

– Ikke mer skatt

Den røde blokkens statsministerkandidat avviste gang på gang motpartens regnestykker om hvor mye opposisjonens økonomiske plan vil koste den jevne, arbeidende danske.

– Vi skal ikke betale mer skatt av våre helt vanlige lønninger, ikke en krone mer enn i dag. Vi har bedt lønnsmottakerne om å være tilbakeholdne i sine lønnskrav, sa Thorning-Schmidt.

Hun argumenterte for at økte investeringer i utdanning, helse og forskning er nøkkelen til å skape økonomisk vekst. Hun anklaget Løkke Rasmussen for å ville spare penger på blant annet etterutdanning.

Meningsmålingene tyder på at den røde blokken går mot valgseier torsdag. Det betyr i så fall at Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks første kvinnelige statsminister etter ti år med borgerlig styre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden