Barroso: – EU må øke det økonomiske samarbeidet

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Løsningen ut av gjeldskrisen er tettere økonomisk samarbeid i EU, ifølge EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barroso.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort steg mot mer økonomisk integrasjon må nå til, sa Barroso i en følelsesladet tale til EU-parlamentet onsdag.

Han bekreftet samtidig at Kommisjonen er i ferd med å legge fram et forslag om såkalte euroobligasjoner, felles gjeldspapirer for landene i eurosonen.

Obligasjonene vil gjøre det mulig å ta opp felles lån med garantier fra alle eurolandene. Tiltaket er blitt lansert som del av en løsning på gjeldskrisen, men møter kraftig motstand, blant annet i Tyskland.

Krisesamtaler

De såkalte «eurobonds» vil kunne brukes for å hjelpe eurosonens mest kriserammede medlemmer med lavere renter enn dagens, som i praksis gjør det umulig for dem å låne penger i det private kapitalmarkedet.

– Enkelte av disse obligasjonene vil kunne anvendes innenfor dagens EU-regler. Andre krever endringer i traktaten, sa Barroso, som la til at obligasjonene ikke må ses på som en rask løsning for alle problemer i eurosonen.

Senere onsdag skulle etter planen president Nicolas Sarkozy, statsminister Angela Merkel og Hellas´ statsminister Giorgos Papandreou ha en telefonkonferanse om den greske gjeldskrisen.

Onsdag godkjente også den italienske nasjonalforsamlingen en sparepakke til en verdi av 54,2 milliarder euro.

Sparepakken, som er en blanding av skatteøkninger og budsjettkutt, er ment å roe ned markedene som er stadig mer bekymret for den europeiske gjeldskrisen.

Banker nedgrad

Et nytt tegn på hvor alvorlig gjeldskrisen er, kom da kredittvurderingsbyrået Moody's onsdag nedgraderte de to franske storbankene Société Générale og Crédit Agricole med ett hakk hver. Crédit Agricoles kredittvurdering ble senket fra Aa1 til Aa2, mens Société Générale går fra Aa2 til Aa3.

Det er frykt for at bankene har for stor eksponering til gresk gjeld som utløste nedgraderingen. Aksjekursen til de to bankene og en tredje, BNP Paribas, har rast nedover de siste ukene på grunn av den europeiske gjeldskrisen.

Moody's varslet i allerede juni at de tre bankene kunne bli nedgradert. Men foreløpig beholder BNP Paribas sin gradering.

Nedgraderingen er et slag mot europeiske politikeres hektiske virksomhet for å gjenopprette tilliten og hindre at gjeldskrisen utvikler seg i en farlig retning.

Alvor

Alvoret i situasjonen kom tydelig fram da både kinesiske og amerikanske ledere tirsdag sterkt oppfordret Europas ledere til å hindre at krisen sprer seg til de store økonomiene. I det siste er Italia kommet stadig mer i faresonen.

President Barack Obama ba landene i eurosonen om å samordne sin finanspolitikk mer effektivt, mens Kinas statsminister Wen Jiabao sa at Kina er villig til å støtte Europa, men at politikerne selv må sørge for at krisen ikke utvikler seg.

Markedet er stadig mer urolig for at gjeldskrisen i Europa ikke kan løses uten betydelige gjeldsnedskrivninger. Investorene regner det nå som 90 prosent sikkert at Hellas ikke kan betale sin gjeld, og de krevde tirsdag rekordhøy rente for å kjøpe italienske gjeldspapirer. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden