Nordmenn etteraper proffene i aksjemarkedet

De aller fleste aksjesparerne forholder seg rolig ved et kraftig børsfall (foto: Scanpix).
De aller fleste aksjesparerne forholder seg rolig ved et kraftig børsfall (foto: Scanpix).

Stadig flere vanlige småsparere har skjønt bruksanvisningen for hvordan man blir rik på aksjer, mener VFF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Hvor høy aksjeandel tåler du
Kalkulatoren hjelper deg til å bestemme hvor høy aksjeandel du tåler å ha i porteføljen din.

Meravkastningskalkulator
Kalkulatoren viser deg hvor store forskjellene blir i forventet avkastning med ulike spareporteføljer.

August har vært nok en stormfull måned på verdens børser. Men norske aksjefondkunder har sittet staut ved roret med blikket festet langt frem, mot horisonten.

Statistikken fra Verdipapirfondenes Forening, VFF, viser i alle fall at nordmenn solgte marginalt mer aksjefond enn de kjøpte. Det gleder foreningen, som utrettelig gjentar budskapet om å snarere kjøpe enn å selge når kursene raser på børsen.

- Andelseierne ser ut til å bli stadig mer disiplinerte. 97 % av kundene har lest og forstått bruksanvisningen for langsiktig aksjefondssparing og forholder seg rolig. Når det gjelder de få som har foretatt seg noe, ser vi at det at det er en liten økning i aktiviteten, men ikke mer enn hva som er observert i tidligere perioder med kraftig børsuro, sier Bernt S. Zakariassen, direktør i Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

Aksjefond: Her finner du en oversikt over alle aksjefond du kan opprette spareavtale med

Samlet sett var det ingen tydelig retning på aktiviteten i aksjefond fra personkundene i august. Det ble innløst aksjefondsandeler for vel 2,8 mrd. kroner, samtidig som det ble tegnet for i overkant av 2,6 mrd. kroner.

Sett i forhold til norske personkunders totale forvaltningskapital i aksjefond på 90 milliarder kroner er dette dermed som krusninger på vannet å regne, mener VFF.

Samtidig som foreningen finner grunn til å skryte av nordmenns tilsynelatende stadig mer gjennomtenkte strategi i aksjefondmarkedet, er det et stykke igjen til de presumptivt virkelig proffe - nemlig de institusjonelle kundene - som forsikringsselskaper, livselskaper, pensjonsfond osv.

Institusjonelle kunder nettotegnet totalt sett for knappe to milliarder kroner i alle typer verdipapirfond i august. Av dette gikk nesten alt i aksjefond, der nettotegningen endte på 1,9 milliarder kroner.

Her er VFFs bruksanvisning for lønnsom aksjefondsparing

1. Fortsett spareavtalen: Gå gradvis inn i et bredt aksjefond gjennom en spareavtale. Dermed kjøper du andeler i gode og dårlige tider, og reduserer risikoen for å være spesielt uheldig med tidspunktet for kjøp av andeler.

Ved å tegne en fast spareavtale og la den være i fred oppnår du en slik spareadferd uten hele tiden å måtte kjempe mot markedets kortsiktige psykologi.

2. Sitt i lang tid: Jo lenger du sitter på andelene, desto mer kan du forvente å kunne høste av den langsiktige meravkastningen og desto mindre blir risikoen for dårlig avkastning.

3. Gå gjerne gradvis ut: Selg deg gradvis ut av fondet ettersom du trenger pengene. Dermed sprer du risikoen for å være spesielt uheldig med tidspunktet for salg av andeler.

Les også:

Johannes Lunde pågrepet av Økokrim

Skistjerne råkjørte - mistet lappen

Livredd for eurokrisen

Nå er fastrenten i kjelleren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden