Franske banker blir nedgradert

Crédit Agricoles kredittvurdering ble senket ett hakk fra Aa1 til Aa2 (foto: Scanpix).
Crédit Agricoles kredittvurdering ble senket ett hakk fra Aa1 til Aa2 (foto: Scanpix).

Kredittvurderingsbyrået Moody's har nedgradert de to franske storbankene Société Générale og Crédit Agricole med ett hakk hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Crédit Agricoles kredittvurdering ble senket fra Aa1 til Aa2, mens Société Générale går fra Aa2 til Aa3.

Det er frykt for at bankene har for stor eksponering til gresk gjeld som utløste nedgraderingen onsdag. Aksjekursen til de to bankene og en tredje, BNP Paribas, har rast nedover de siste ukene på grunn av den europeiske gjeldskrisen.

Les: Følger bankene med argusøyne

Nedgraderingen er et slag mot europeiske politikeres hektiske virksomhet for å gjenopprette tilliten og hindre at gjeldskrisen utvikler seg i en farlig retning.

Alvor

Alvoret i situasjonen kom tydelig fram da både kinesiske og amerikanske ledere tirsdag sterkt oppfordret Europas ledere til å hindre at krisen sprer seg til de store økonomiene. I det siste er Italia kommet stadig mer i faresonen.

President Barack Obama ba landene i eurosonen om å samordne sin finanspolitikk mer effektivt, mens Kinas statsminister Wen Jiabao sa at Kina er villig til å støtte Europa, men at politikerne selv må sørge for at krisen ikke utvikler seg.

Markedet er stadig mer urolig for at gjeldskrisen i Europa ikke kan løses uten betydelige gjeldsnedskrivninger. Investorene regner det nå som 90 prosent sikkert at Hellas ikke kan betale sin gjeld, og de krevde tirsdag rekordhøy rente for å kjøpe italienske gjeldspapirer.

Negative utsikter

Ifølge Moody's er nedgraderingen av Crédit Agricole direkte relatert til bankens eksponering til gresk gjeld.

Nedgraderingen av Société Générale er begrunnet mer i en revurdering av hvor mye hjelp banken kan regne med fra den franske stat i tilfelle en alvorlig krise.

Moody's varslet i juni at vurderingen av de tre bankenes utsikter på sikt ble satt til negativ med mulighet for en senere nedgradering.

BNP Paribas beholder foreløpig sin gradering. Vurderingen er at den har tilstrekkelig kapital og lønnsomhet til å beskytte seg mot sin eksponering til gresk, portugisisk og irsk gjeld.

Men utsiktene på sikt vurderes fortsatt som negative, noe som betyr at kredittvurderingen kan senkes ved neste korsvei.

Aksjekursene til alle de tre bankene falt over 10 prosent mandag på grunn av utsiktene til at de ville bli nedgradert, men hentet seg litt opp igjen tirsdag i forkant av samtaler mellom Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den greske statsministeren Giorgos Papandreou. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden