Hviterussland får ikke hjelp fra IMF

Den lokale rubelen blir stadig mindre verdt i Hviterussland, der det nå hersker et kaos av vekslingskurser og et blomstrende svartebørsmarked. Foto: Scanpix
Den lokale rubelen blir stadig mindre verdt i Hviterussland, der det nå hersker et kaos av vekslingskurser og et blomstrende svartebørsmarked. Foto: Scanpix

Hviterussland får ikke pengehjelp fra Det internasjonale pengefondet før landets autoritære president Aleksandr Lukasjenko gjennomfører reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lukasjenko, som regnes som Europas siste diktator, har bedt IMF om 45 milliarder kroner i kriselån. Det får han inntil videre ikke, slår lederen for IMFs kontor i Minsk, Chris Jarvis fast.

– Pengefondet krever først at landets myndigheter demonstrerer vilje til å gjennomføre omfattende politiske og strukturelle reformer, sier Jarvis.

Hviterussland devaluerte sin valuta i mai og har varslet en ny devaluering denne uka.

Den første devalueringen førte til at verdien på den lokale rubelen falt med 36 prosent, og det amerikanske kredittratingbyrået Moody's spår at verdien nå vil falle med ytterligere 50 prosent.

Lukasjenkos forsøk på å innføre en kunstig høy vekslingskurs har resultert i finansielt kaos og et blomstrende svartebørsmarked.

EU og USA har innført sanksjoner mot Hviterussland som følge av myndighetenes hardhendte behandling av opposisjonen. Flere opposisjonsledere har sittet fengslet siden det omstridte presidentvalget i desember, der Lukasjenko ble gjenvalgt for en ny femårsperiode. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden