Kritisk til sentralbanksjefen

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets (foto: DnB)
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets (foto: DnB)

Tror sentralbanksjefen kan ha trigget spekulantene ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor kritiserer sentralbanksjef Øystein Olsen for at han i forrige uke røpet hvordan han ville håndtere en situasjon der kronen styrker seg kraftig fordi Norge regnes som en «trygg havn» i valutamarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Han tror sentralbanksjefen kan ha trigget spekulantene ytterligere.

- En sentralbank som befinner seg i en spillsituasjon mot utenlandske spekulanter, bør ikke gi fra seg informasjon om hvilke verktøy som ikke vil bli brukt. Det blir som å spille kort med alle kortene liggende på bordet. Du har trumfesset, men du sier at du ikke kommer til å bruke det, sier Dørum.

Selvpålagt taushet

Dørum mener at hvis han hadde unnlatt å flagge hvilke virkemidler han IKKE skulle bruke, kunne man tenke seg at utviklingen hadde stoppet på en svakere krone enn dersom spekulantene hadde fryktet at sentralbanken skulle gå mot.

I et innlegg i Dagens Næringsliv i dag går sjeføkonomen i Norges største bank i rette med sjefen for Norges sentralbank.

Norges Bank ville i går ikke kommentere Dørums uttalelser, og viser til en selvpålagt taushet foran rentemøtet neste onsdag.

Sveitsisk start

Norske kroner styrket seg kraftig mot euroen i løpet av et par timer forrige tirsdag, etter at den sveitsiske sentralbanken hadde slått fast at den ville kjøpe ubegrensede mengder utenlandsk valuta for å sørge for at én franc minst koster 1,20 euro.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets tror kursoppgangen i hovedsak var drevet av spekulanter med et kortsiktig perspektiv.

– Det er sterke nok krefter i seg selv. Når det plutselig er mange som vil kjøpe en valuta, og det ikke er så mange naturlige interesser som går imot, kan det gi store utslag, sier Viland.

Oppturen for den norske kronen kan bli en kort affære dersom Hellas går konkurs, og landet skulle komme til å gå ut av eurosamarbeidet. En slik hendelse vil føre til at usikkerheten i markedene vil øke betydelig, noe som historisk gjerne har gått sammen med en svakere krone. Allerede igår ettermiddag var kronen nesten like svak som før Sveits vedtok å inneføre en minstekurs mot euro. Kronekursen lå på 7,67 kroner per euro igår rundt kl. 18.00.

Les også:

- Olsen må kutte renten med en "halving"

Euroen faller markert på gjeldsuro

Mener Norge bør følge Sveits