Test: Fujifilm FinePix HS20: Mange muligheter

Det er mange positive trekk ved Fujifilm FinePix HS20 (foto: akam.no).
Det er mange positive trekk ved Fujifilm FinePix HS20 (foto: akam.no).

Fujifilms entusiastmodell gir deg hele 30x zoom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HS20 er Fujifilms mest avanserte superzoommodell. Det er designmessig ganske likt fjorårsmodellen HS10 med samme 30x zoomobjektiv og nesten identisk kamerahus. Inni er det større endringer med ny sensor med hele 60% flere piksler (16MP på HS20) og Fujifilms EXR-teknologi som har spesielle modus for å utnytte sensoren best mulig avhengig av motiv. Nytt er også mulighet for måling av blitslys gjennom objektivet med to nye Fujifilmblitser og en del nye automatiske funksjoner.

Fujifilm har lenge hatt noen av de mest avanserte superzoommodellene og HS20 er eneste kamera i denne klassen som har zoomring, fokusring, blitssko og RAW-støtte. HS20 er en del større og tyngre enn konkurrentene på godt og vondt. Ergonomien er for eksempel meget bra for denne type kamera, men mange som kjøper superzoomkameraer er mer opptatt av kompakte mål og da størrelsen en ulempe i forhold til konkurrenter med omtrent samme zoomområde.

HS10 var en av de beste kameraene i klassen i 2010. Siden vi testet HS10 har Panasonic lansert FZ100 (og FZ150 ) som vi ser som den nærmeste konkurrenten og i testen som starter på neste side vurderer vi HS20 mot HS10, FZ100 og andre kameraer i klassen.

Les hele testen her:

Fysisk

I bruk

Bildekvalitet del 1

Bildekvalitet del 2

Konklusjon

Fysisk

Hvis du ikke ønsker eller trenger et systemkamera med utbyttbar optikk, men liker den typiske speilrefleksformen og et stort grep er Fujifilm HS20 et bra alternativ. I stedet for en 3x standardzoom som følger med mange systemkamera i begynnerklassen får man en innebygget 30x zoom og omtrent tilsvarende størrelse og vekt. Ulempen er at sensoren er mye mindre og ikke gir samme bildekvalitet, men det er et nødvendig kompromiss for å få et zoomområde som tilsvarer 24-720mm.

Byggekvaliteten er bra for klassen og objektiv med zoomring og fokusring gir plusspoeng. Det gjør også stort grep og belegg med bra friksjon.

HS20 drives av standard AA-batterier, enten vanlige alkaliske, oppladbare Ni-Mh eller litt dyrere litium engangsbatterier. Det siste alternativet gir den beste batterikapasiteten – 700 bilder målt med CIPA standardmetode.

HS20 har en liten elektronisk søker. Lav oppløsning har den også, men den er fullt brukbar for komponere bilder. Skjermen er vippbar, på tre tommer og med 460000 punkter, noe som er middels i dag.

I bruk

HS20 er et av mest komplette superzoomkameraene på markedet i dag. Det har selvsagt fulle pakke av automatiske funksjoner for styring av eksponering og fokus, men også manuelle muligheter er prioritert med fokusring på objektivet og mange knapper som gir enkel tilgang til funksjoner. Støtte for RAW-format er på plass og HS20 har blitssko og mulighet for fjernkontroll. HS20 er ganske stort med et bra grep og god ergonomi.

HS20 er dessverre ikke av de aller raskeste kameraene i bruk. Autofokusen er omtrent middels rask, oppstartstiden er alt for lang og ventetiden fra et bilde er tatt til kameraet er klart for neste burde også vært redusert, spesielt ved bruk av RAW-format. HS20 har flere muligheter for seriebilder med opp til 8 bilder i beste JPG-kvalitet og 32 bilder med redusert kvalitet.

Beste videokvalitet er Full HD video med stereo lyd, men det er begrensede justeringsmuligheter i videomodus og HS20 er ikke noe førstevalg hvis video er viktig.

Bildekvalitet

Stort zoomområde gir stor fleksibilitet, men hittil har vi ikke sett noen produsent som klarer å kombinere topp bildekvalitet med så mye zoom som HS20 og andre superzoomkameraer har. HS20 gir gode farger, har automatisk korreksjon av fortegning og feilbrytning på JPG-filer og eksponeringen sitter som regel bra. RAW-støtte er også positivt og gir avanserte brukere ekstra muligheter. Negativt er oppløsningen som ikke er i nærheten av det en 16MP sensor burde gi og egenskapene ved høy Iso er i beste fall middels med full oppløsning. HS20 gir lett utbrente områder i bilder med høy kontrast, men ikke mer enn andre kameraer med så liten sensor. Det mangler litt for at HS20 skal være på topp i klassen, men bildekvaliteten er helt OK så lenge bildene brukes til kopier i vanlig størrelse, fotobøker og på Internett.

Konklusjon

Når vi ser på spesifikasjoner og designet til HS20 ser det ut som Fujifilm har forsøkt å lage et alternativ til systemkameraer med denne modellen. Rent fysisk har Fujifilm lykkes ganske godt og HS20 har klassens beste ergonomi. Zoomring på objektivet og blitssko er ganske sjeldne finesser på superzoomkameraer og Fujifilm tilbyr fjernutløser (USB-basert) som tilleggsutstyr. HS20 kan bruke samme eksterne blitser som X10 og måler da lyset gjennom objektivet.

Selv om utseende minner mye om systemkameraer er det også mange forskjeller. HS20 har en mye mindre sensor enn det som brukes i speilreflekser og speilløse systemkameraer fra Olympus, Panasonic, Sony og Samsung. Fordelen med liten sensor er at HS20 har et 30x zoomobjektiv som ikke tar mer plass en et typisk 3x standardzoom til et systemkamera. Ulempen er mye dårligere bildekvalitet enn fra et systemkamera, spesielt under vanskelig forhold. HS20 er imidlertid ikke dårligere på bildekvalitet enn mange andre kameraer i denne klassen og for mange er dette bra nok. En annen forskjell i forhold til systemkameraer er at HS20 er tregere i bruk, på så og si alle områder. Autofokusen er middels rask blant superzoomkameraene og det betyr tregt i forhold til de fleste systemkameraer. Bilde til bilde hastigheten er heller ikke rask og særlig i RAW-modus virker HS20 ganske tregt. HS20 bruker dessuten over fire sekunder på å starte og det er alt for mye.

Sammenlignet med andre superzoommodeller gjør HS20 det rimelig bra. Som nevnt over er ergonomien bra, vi vil si best i klassen. HS20 er også størst i klassen og det er en fordel når kameraet er i bruk, både fordi grepet er stort og fordi HS20 har plass til mange knapper som gir tilgang til funksjoner uten å gå inn i menyene. Størrelsen kan imidlertid også være en ulempe for den som ønsker et så kompakt kamera som mulig.

Årets superzoommodeller har zoomområde fra 24x opp til 36x og HS20 med 30x ligger dermed midt i feltet. Største blender som varierer fra F2.8 til F5.6 er også ganske typisk. Når det gjelder funksjoner er det først og fremst RAW-støtte og mulighet for ekstern blits som hever HS20 over snittet, men EXR-teknologi som utnytter sensoren litt forskjellig avhengig av lysforholdene er også spesielt for FujiFilm-kameraer.

Ingen av konkurrentene matcher HS20 helt på alle områder, men vi oppfatter Panasonic FZ100 (og etterfølgeren FZ150) som nærmeste konkurrenter. FZ100 er vesentlig mindre, har 24x zoom og zoomes med en bryter, men har de fleste andre mulighetene som blitssko og RAW-støtte. FZ100 er dessuten fullstendig overlegen på hurtighet og har en ennå bedre skjermløsning med hengsling i siden av skjermen. Vi ser også kompakte speilløse systemkameraer som alternativ til HS20. De gir mye bedre bildekvalitet, men blir en del dyrere og det finnes ikke superzoomobjektiver med mer enn rundt 10x optisk zoom.Fujifilm har gjort en ambisiøs satsing med HS20 som er eneste kamera i superzoomklassen som har alt: Zoomring, fokusring, blitssko og bra ergonomi, RAW-støtte, full HD video og fullt sett av automatiske funksjoner og manuelle innstillinger er også på plass. Hverken bilde- eller videokvalitet er imidlertid helt i toppklasse og det gjør at HS20 ikke er fullt så attraktivt som spesifikasjonene tilsier. Fjorårsmodellen HS10 ga vi en klar anbefaling, i år er vi mer i tvil, for konkurransen har blitt hardere, men HS20 er utvilsomt et av de beste superzoomkameraene og da hører en anbefaling med.

Positivt

30x optisk zoom, 24mm vidvinkel

Full HD video med stereo lyd

Vippbar skjerm

RAW-støtte

Blitssko og TTL-blitser

Bra ergonomi, zoomring

Negativt

Treg oppstart

Kun elektronisk stabilisator i videomodus

Liten elektronisk søker

Tregt i RAW-modus

Menyer og brukerveiledning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden