- Rente på 2,3 prosent i to år

Rentemarkedet tror ikke lenger på rentoppgang, men rentekutt (foto: Scanpix).
Rentemarkedet tror ikke lenger på rentoppgang, men rentekutt (foto: Scanpix).

Lav inflasjon, sterk krone og finanskrise vil ifølge markedet sende pengemarkedsrenten til nye bunnivåer. Dermed kan du få rekordlav boliglånsrente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norges Bank vil nok isolert sett øke renten, men forholdene ute og den sterke kronen peker i motsatt retning. Vi kan utmerket godt få et rentekutt i oktober, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre i Ålesund til Dagens Næringsliv.

I markedet for fremtidsrenter vedder nå investorene på to eller tre rentekutt fra Norges Bank. Møre-øknomen minner om at usikkerheten er svært stor for øyeblikket.

- Men alt tyder på at det vil bli lenge til heving og kanskje ikke noen heving i det hele tatt i 2012 - altså i overskuelig fremtid, sier Furre.

Handelsbanken Capital Markets mener den siste utviklingen peker mot kutt.

Og sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Group mener sentralbanksjef Øystein Olsen nå må få kronekursen ned med drastiske virkemidler.

- Må kutte en «halving»

- Olsen må kutte styringsrenten med en «halving» i september. Et kvart prosentpoeng vil ikke få noen innvirkning, da markedet forventer det, sier Andreassen til DN.

I august var kjerneinflasjonen, det vil si prisvekst utenom avgifter og korrigert for energivarer, 0,8 prosent på årsbasis - 0,4 prosentpoeng lavere enn Norges Banks anslag, ifølge tall som SSB la frem fredag.

- Det gjør det vanskeligere å nå Norges Banks inflasjonsmål, påpeker Furre med henvisning til målet på 2,5 prosent over tid.

Les også:

- Det blir bedre tider fremover i Norge

- Renteprognosen gjelder ikke lenger

Sterkeste krone på åtte år

- Kronen er en mye trangere havn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden