- Norge bør følge Sveits

Konsernsjef i Kverneland Ingvald Løyning vil ha en eurokurs på omtrent 8,20 (i går sluttet den på 7,52). Foto: Kverneland
Konsernsjef i Kverneland Ingvald Løyning vil ha en eurokurs på omtrent 8,20 (i går sluttet den på 7,52). Foto: Kverneland

Den sterke norske krona skaper store problemer for eksportindustrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sterke valutaen til Sveits skaper store problemer for landets eksportindustri. Tirsdag fastsatte sentralbanken at én euro minst skal koste 1,20 sveitsiske franc for å svekke verdien av francen, som tidlig i august var nede på nesten én mot én mot euroen.

Et av resultatene ble at investorene kastet seg over den norske kronen som styrket seg markant.

Toppsjefen for plogprodusenten Kverneland, Ingvald Løyning, vil at Norge skal kopiere Sveits, skriver Dagens Næringsliv.

- Norske kroner bør svekkes og én euro bør minimum koste 8,20 kroner mot bare litt over 7,5 kroner i dag. De voldsomme svingningene i kronekursen skaper nå problemer for oss, med dramatisk betydning. For hver tiøring kronen styrker seg gir det for vår bedrift på Klepp en effekt på mellom fem og åtte millioner kroner i driftsresultatet før avskrivninger, sier Løyning til DN.

Han har ikke stor tror på at Norges Bank vil følge Sveits, og sier det vel bare er en drøm med en kurs på rundt 8,20 kroner. Han legger imidlertid til at det ikke er mer enn to og et halvt år siden at en euro var verdsatt til over ti norske kroner.

- Klart det kan skje

Flere eksperter Dagens Næringsliv har snakket med mener det er lite sannsynlig at Norges Bank vil gripe inn for å svekke valutaen slik som i Sveits. Men helt usannsynlig er det ikke.

– Det er klart det kan skje. Å utelukke det blir helt feil. Men i dag er vi et godt stykke unna. Hvis vi kommer ned på sekstallet, vil man begynne å vurdere dette. Det finnes en kronekurs som er så sterk at det er riktig å gripe inn, sier sjeføkonom i Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Investeringsdirektør Peter Warren i forvaltningsselskapet Warren Capital mener det er en dårlig idé om Norge skulle innføre et valutatak slik som Sveits.

– Det Sveits gjør er å skyve problemene til andre, som Norge og Sverige. Hvis vi også skulle grepet inn, ville problemet bli skjøvet videre, og da har vi en runddans gående, sier Warren, som mener Sveits’ motiv i tillegg var å «dytte folk ut» av den trygge havnen sveitserfranc.

Warren utelukker imidlertid ikke at det i ytterste konsekvens kan skje.

– Hvis flere land gjør som Sveits, at flere eksporterer problemene, så tror jeg dette kan bli vurdert, men det er et godt stykke unna. Situasjonen er ikke i nærheten av å være dramatisk nok, sier Warren til DN.

Les også:

- For sterk krone blir møtt med tiltak

- Norges Bank prøver å snakke ned kronen

- Kronekursen tvinger Norges Bank til nye rentekutt

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden