Vannskadene strømmer inn til forsikrings-selskapene

Rundt 34.000 vannskader er registrert så langt i år. Foto: Scanpix
Rundt 34.000 vannskader er registrert så langt i år. Foto: Scanpix

Forsikringsutbetalingene etter vannskader har mer enn doblet seg de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Egenandelsrabatter
Kalkulatoren beregner hvor stor egenandel det lønner seg å ha på forsikringen.

Innbokalkulator
Beregn hva du bør forsikre innboet ditt for.

Innboforsikringskalkulator hytte
Kalkulatoren beregner hvor høy innboforsikringen bør være på hytta.

Etter første halvår i år er forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter vannskader i norske boliger på hele 1,2 milliarder kroner. Bare i ekstremåret 2010 er det registrert høyere erstatninger enn dette. Rundt 34.000 vannskader er registrert så langt i år.

– En del av disse kunne trolig vært unngått, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO).

Både erstatningsutbetalingene og antall skader i hus, leiligheter og hytter har i første halvår i år gått ned med rundt 27 prosent, men antall skader og erstatninger ligger likevel skyhøyt over nivåene fra tilsvarende periode i 2009, heter det i en pressemelding fra FNO.

2010 var et ekstremt år på grunn av sterk kulde i første kvartal og mot slutten av året. Det førte til svært mange kulderelaterte skader som frostsprengte rør.

Les mer om forsikring av hus og villa

Også i år har det blitt rapportert om mange frostskader i vinterkulden. Selv om omfanget er mindre enn i 2010, er vannskadeerstatningene så langt i år 43 prosent høyere enn i samme periode i 2009.

FNO råder folk som reiser bort til å stenge hovedstoppekranen og tappe vannet ut av rørene før man drar.

Mange ulike vannskader oppstår jevnlig gjennom året, og Neverdal minner om at man må ta sine forholdsregler for å forhindre at vannskader oppstår.

– Husk at vannskader som hovedregel må ha oppstått plutselig og uforutsett dersom dette skal dekkes av forsikringen, sier kommunikasjonssjefen.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden