Åpen for alle - alltid

Obama forbereder avgjørende økonomiplan

Disse menneskene står i kø for å komme inn på en jobbmesse i New York i august. USAs president Barack Obama forbereder nå en viktig tale om den amerikanske økonomien, en tale analytikerne mener vil stake ut kursen fram mot valget i 2012 (foto: Scanpix).
Disse menneskene står i kø for å komme inn på en jobbmesse i New York i august. USAs president Barack Obama forbereder nå en viktig tale om den amerikanske økonomien, en tale analytikerne mener vil stake ut kursen fram mot valget i 2012 (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få saker blir like avgjørende for Barack Obamas håp om å bli gjenvalgt som president i USA, som tilstanden i den amerikanske økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For velgerne er det den vedvarende høye arbeidsledigheten, som i øyeblikket ligger på 9,1 prosent, som merkes best på kroppen.

Skal Obama overbevise tvilerne, må han derfor få dem tilbake i jobb. Men før han kan komme så langt, må veksten i den amerikanske økonomien opp av kvikksanden.

– Det er ingen tvil om om at vi kan ta grep som vil bety at økonomien vil vokse 1–1,5 prosent raskere. Det kan bety mellom en halv og 1 million nye jobber, sa Obama i et radiointervju tirsdag.

Politisk kamp

I neste uke skal presidenten utdype hvilke grep det dreier seg om når han legger fram en nasjonal jobbskapingsplan. Det hvite hus jobber nå med å få detaljene i jobbplanen på plass. For skal Obama ha håp om å få sine forslag gjennomført, må han også få med seg den republikanske majoriteten i Representantenes hus.

Les også: Obama tror ikke på ny, økonomisk nedgang

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av Det republikanske partiet, og flere av dem som kjemper om å bli Obamas utfordrer i presidentvalget, har innstramminger i de offentlige utgiftene som sine fanesaker. Samtidig presses Obama fra flere i Det demokratiske partiet som krever at presidenten må gå inn for «modige tiltak».

– Hvis administrasjonen begrenser seg til bare de forslagene som kan gå gjennom i Huset, så vil det presse planen mot høyre, og dermed begrense presidentens muligheter til gå gjøre klare valg, sier en av Obamas tidligere rådgivere, Neera Tanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire ideer

Fire grunnleggende ideer, som alle har ulik sjanse til å passere gjennom Kongressen, ligger sammen med mer konkrete forslag på skisseblokka.

Å investere i infrastruktur, som reparering av veier, bruer og skolebygninger, vil få fart på byggebransjen og få mange tilbake i jobb. Men denne typen keynesianske tiltak for å styrke veksten gjennom økte offentlige investeringer, vil med sikkerhet møte motstand blant Republikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De kommer til å peke på at økonomien i USA i dag fortsatt er svak – til tross for at Demokratene i 2009 vedtok nettopp en offentlig stimulansepakke på 800 milliarder dollar.

Les også: - 50 prosent sjanse for resesjon i USA

Å innføre skattekutt for USAs bedrifter er derimot et tiltak som vil kunne få tverrpolitisk støtte. Ett konkret forslag går ut på at bedrifter som ansetter folk, skal kunne få redusert skatt.

Skatt, lån og trygd

Å lette byrden til amerikanske boliglåntakere med stor gjeld, er et annet forslag, og noe Det hvite hus jobber med. Demokratene ser helst at dette gjøres gjennom refinansieringsordninger i de statlige boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae. Problemet med dette forslaget er fra Republikanernes perspektiv at ordningen må subsidieres av det offentlige.

I desember i fjor ble de to partiene enige om å innføre midlertidige skattekutt for vanlige arbeidere, samtidig som flere grupper fikk godkjent søknader om arbeidsledighetstrygd. Å videreføre disse ordningene er også ett av tiltakene Obama trolig vil foreslå. Forslaget kan møte motstand hos Republikanerne, som i prinsippet heller ønsker seg en varig og omfattende skattereform i retning av lettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visjon om Amerika

– Jeg ser på det som min jobb å komme med den best mulige planen. Så må Kongressen handle. Dersom Kongressen ikke gjør det, legger jeg ut på veien for å snakke med folk, sa Obama tirsdag.

Presidentens planer om en ny periode i Det hvite hus kludres til av både den gjenstridig høye arbeidsledigheten og den like gjenstridig lave veksten. Å fikse problemene i den amerikanske økonomien vil etter alt å dømme ta lengre tid enn det er igjen til valget neste høst.

Les også: Ingen nye tiltak fra Bernanke

Slik sa Obama det selv i et radiointervju tirsdag:

– Valget neste år kan meget mulig ende opp som en folkeavstemning over hvem sin visjon om Amerika som er best.

Les flere nyheter her