Åpen for alle - alltid

Kjøpefesten fortsetter...

Forbrukertillitsindeksen gikk ned fra 13,1 poeng til 2,5 poeng i august. (Foto: Scanpix).
Forbrukertillitsindeksen gikk ned fra 13,1 poeng til 2,5 poeng i august. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

...til tross for at norske forbrukere er bekymret for norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukertilliten faller kraftig i juli/august - likevel fortsetter nordmenn å kjøpe som før, skriver Dagens Næringsliv.

Tilliten til norsk økonomi falt brått i løpet av sommeren, men de fleste forbrukere tror fortsatt på egen økonomi. Sommerens uro har ikke skremt flere til å stramme inn privat. Tvert imot.

Fra juni til august falt forbrukertillitsindeksen fra 13,1 poeng til 2,5 poeng i august, det laveste nivået siden våren 2009. Det betyr at de som tror at det neste året blir bedre økonomisk, såvidt er i flertall. Men det er store forskjeller i troen på landets og egen økonomi.

- Grunn til bekymring

- Over flere år har vi sett en tendens til at forbrukernes tillit til landets økonomi svekkes når det er uro i det makroøkonomiske bildet, slik vi har sett i USA og flere europeiske land i sommer. Men uroen nå har ikke vart lenge nok til at det har påvirket privatøkonomien. Det er også et uttrykk for at nordmenn flest har en solid økonomi, sier konsulent Henrik Høidahl i Opinion til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er stor usikkerhet om svakere vekst internasjonalt vil ramme norsk økonomi. Norge kommer greit gjennom uroen hvis oljeprisen holder seg oppe. Det er grunn til bekymring, særlig fordi det kan bli en selvoppfyllende profeti om forbrukernes pessimisme gjør at de blir forsiktigere med å handle. Det vil svekke norsk økonomi, men erfaringsmessig er det ikke noen god sammenheng mellom disse forbruksundersøkelsene og hva forbrukerne faktisk gjør, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til DN.

Les også:

Knalldag på Oslo Børs

Her dyrker nordmenn formuen sin

Oljeprisen nær tredagers toppnivå

Advarer mot ny nedgangstid

Les flere nyheter her