Åpen for alle - alltid

Tollsmell etter utenlandsshopping

Tollvesenet har tilgang til valutaregisteret og kan følge opp kjøp du har gjort som er registrert der (foto: Scanpix).
Tollvesenet har tilgang til valutaregisteret og kan følge opp kjøp du har gjort som er registrert der (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslomann måtte ut med 50.000 kroner etter å ha handlet for mye i utlandet. Måtte forklare kontoutskrifter tre år tilbake i tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Tollbestemmelser
Her er en oversikt over tollbestemmelsene ved utførsel og innførsel i Norge.

Tollkalkulator
Kalkulatoren regner ut hva du må betale i toll ved forenklet tollbehandling.

Smuglerkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du får i bøter, innenfor rammen av forenklede forelegg, ved å ta inn mer enn kvoten tillater.

Les flere tollsaker

Så mye kan du handle for i ferien

Så mye kan det koste deg å smugle

Så mye koster feriesmuglingen

Dette koster ekstraflaskene i tollen

Hva registreres i valutaregisteret?

- Overførsler til/fra utlandet uavhenging av beløpets størrelse

- Kjøp/salg av valuta når beløpet overstiger NOK 5.000

- Bruk av norskutstedte kort i utlandet. Enkelttransaksjoner over NOK 25.000. For beløp under denne grensen vil det kun bli rapportert om et samlet beløp per måned.

- Mange offentlige instanser har tilgang til det nye registeret via egne IT-systemer, bl.a. Toll- og avgiftsdirektoratet, Økokrim, trygdeetaten, politiet, skatteetaten m.fl.

Utenlandsreise betyr mye shopping for mange. Utvalget er ofte bedre, og med en sterk krone blir prisene ekstra lave. Men det kan fort bli dyrere enn du hadde tenkt. Det fikk en 40 år gammel oslomann erfare. Han ønsker å være anonym, men forteller om en kjempesmell på 50.000 kroner og gjennomgang av kontoutskrifter tre år tilbake i tid i etterkant av utenlandshandlingen.

- Jeg mottok plutselig et brev fra Toll- og avgiftsdirektoratet hvor jeg ble bedt om å redegjøre for en handel. De påpekte at det var betaling av moms som var det viktigste her, men oppfordret samtidig til å tenke på om det var noe mer, og oppgi om det var noe annet jeg heller ikke hadde betalt moms for, sier han til DN.no.

40-åringen hadde handlet noen gaver til kona og seg selv mens han var på jobbreise. Blant annet to dyre klokker til 25.000 kroner per stykk. Disse hadde han ikke fortollet på vei hjem til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er mye ute og reiser med jobben, og det har ikke slått meg at dette er galt. Dette er overvåking av en annen verden.

Ikke dyrere enn 6.000 kroner

Underdirektør Geir Høiseth i Toll - og avgiftsdirektoratet forteller om klare verdigrenser på hva du kan ta med deg tollfritt hjem fra ferie.

- Du kan handle for 6.000 kroner uten å betale toll om du er ute av landet i mer enn 24 timer. Er utenlandsreisen kortere enn dette, er grensen satt til 3.000 kroner, sier han.

Handler du for mer enn dette kan det være du må du betale dyrt. I tillegg risikerer du politianmeldelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette tilfellet ble 40-åringens transaksjoner registrert i valutaregisteret, hvor Norges banker og kortselskap skal rapportere grensekryssende transaksjoner. For korttransaksjoner er beløpsgrensen 25.000 kroner, slik at det ikke registreres enkelttransaksjoner på beløp under denne grensen. For transaksjoner over 25.000 kroner skal det rapporteres om opplysninger om enkelttransaksjoner. Toll- og avgiftsetaten har tilgang på denne informasjonen. Dette førte ifølge oslomannen til at det ble utsendt et brev med forespørsel om redegjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får tips fra andre

Det kan være flere årsaker til at toll- og avgiftsetaten sender brev til personer. Det kan for eksempel være aktuelt å spørre om varer er deklarert ved grensepassering, og om det er betalt korrekt beløp for merverdiavgift, toll og eventuelt andre avgifter ved innførsel.

Bakgrunnen for å sende ut et slikt brev er å innhente informasjon når Toll- og avgiftsetaten har grunn til å tro at en vare er tatt inn i landet uten at den er fortollet eller at det er lagt til grunn feil verdi ved fortollingen.

- Indikasjoner på dette kan være opplysninger fra tollvesenet i andre land, tips fra etater eller fra privatpersoner, eller rett og slett informasjon fra media, sier fungerende underdirektør Britt Hilde Øiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Ifølge underdirektøren vil det etter at det er sendt ut brev bli tatt en totalvurdering på om det skal etterberegnes toll og andre avgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det foretas rundt 1.500 toll- og avgiftsrevisjoner hvert år. De fleste av disse er rettet mot bedrifter, men noen går på innførsel av varer til enkeltpersoner, sier Øiseth.

I tillegg har Tollvesenet i løpet av første halvår 2011 beslaglagt 213 varer til en samlet verdi nærmere 7,5 millioner kroner. Til sammenlikning beslagla de 365 varer til en verdi av 14.209.449 kroner i fjor.

Tøff påkjenning

Oslomannen la alle kortene på bordet, og kom i dialog med en person ved Toll- og avgiftsdirektoratet, hvor de gjennomgikk hans kontoutskrifter tre år tilbake i tid. I løpet av de neste månedene måtte han redegjøre for utallige transaksjoner.

- Jeg kjøpte for eksempel Iphone mens jeg var på reise i Las Vegas. Jeg betalte for to stykker, en til meg selv, og en til en kollega som også var der, men hadde problemer med kortet sitt. Dette resulterte i at jeg måtte bevise at denne var tatt inn i landet av kollegaen min. De reagerte også på en betaling i Hong Kong på 7.000 kroner. Jeg skjønte først ikke hva dette var da jeg ikke hadde vært i Hong Kong i denne perioden, men kjente igjen firmaet som leverer skreddersydde klær i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at oslomannen skaffet dokumentasjon på at dette var handlet i Norge, måtte han betale 25 prosent moms og 10 prosent toll på skjortene fordi betalingen var registrert på et utenlandsk firma.

- Det verste var prosessen med å rippe opp hele privatlivet ditt. Har man først kommet inn på listen, og fått tilsendt dette brevet, så er det ingen lek. Dette er overvåking av en annen verden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bli ferdig med saken raskest mulig samarbeidet oslomannen fra første stund.

- Jeg ville bare ha saken ut av verden, så jeg samarbeidet som en gal. Man vet at alternativet er verre, med politianmeldelse og mulig straff, sier han.

Etter nærmere fem måneder var saken ordnet opp og 40-åringens lommebok noe slankere.

- Dette har kostet meg 50.000 kroner, men nå er jeg bare glad for å være ferdig med saken.

- Sett deg inn i regelverket før du handler varer i utlandet. Det du kjøper kan bli dyrere enn du tror, sier Øiseth til DN.no.

Les også:

Rekordbeslag av piratkopierte bilfelger

Uhell med bil i utlandet kan koste deg dyrt

Høytlønnede kan få pensjonssjokk

Frynsegode reddet Monicas karriere

Hetses etter «blondineintervju»

Les flere nyheter her