Meny

Lettere å få lukrative jobb-goder

I oppgangstider sitter frynsegodene løsere (illustrasjonsfoto: Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om de beste hodene tvinger bedriftene til å lokke med bedre frynsegoder. Slik forhandler du frem drømmekontrakten!

Slik forhandler du frem frynsegodene:

1. Finn ut av egne og motpartens alternativer til en fremforhandlet arbeidskontrakt. Jo flere alternativer, jo bedre forhandlingsposisjon. Forskjellen i antall alternativer utgjør styrkeforholdet – makten – partene imellom, og derved hvor tøff eller ydmyk du må være i forhandlingssituasjonen.

2. Finn ut av egne og motpartens bakenforliggende interesser og behov som skal dekkes ved en avtale.

3. Finn ut av eget og motpartens beste oppnåelige løsning, akseptable resultat og nedre/øvre grense for hva som kan aksepteres i forhold til både lønn og goder.

4. Ikke start forhandlingene direkte med selve ”kjøpslåingen”. Ha gjerne en generell samtale med motparten – ”small talk” - for å finne ut av ovennevnte forhold.

5. Redegjør for hvorfor du inntar et standpunkt og forvent at motparten gjør det samme.

6. Avvent ”torghandelen” – å møtes på midten – til så sent som mulig i forhandlingene.

7. Hva du mener å uttrykke oppfattes ikke alltid på samme måte av motparten. Vær forvisset om at motparten virkelig har oppfattet meldingen.

8. Husk at de beste forhandlere lytter 80 prosent og snakker 20 prosent.

9. Når du forhandler med mennesker fra andre kulturer, for eksempel med utlendinger, husk at forhandlingstemaene vil kunne bli oppfattet forskjellig – partene har forskjellig rammer for forhandlingene, og forskjellige tanker om mulige goder.

10. Husk at relasjonen til motparten ofte skal beholdes, og til og med utvikles etter forhandlingene. Vær forsiktig med språkbruken i opphissede situasjoner. Mennesker reagerer mer forskjellig enn du tror på hva som sies

Jeg kan ta fri om solen skinner fra klar himmel og temperaturen er over 20 grader, sier salgssjef Mats Christian Sandvig i IT-selskapet Oyatel.

Med en arbeidsledighet nede på 2,8 prosent, er det gode tider for mange arbeidssøkere. Flere bedrifter tilbyr ekstra frynsegoder for å sikre seg den arbeidskraften de trenger.

IT-selskapet tilbyr derfor sine ansatte tre ekstra dager fri på soldager.

- I et presset arbeidsmarked vil det generelt være lettere å presse opp prisen på attraktiv arbeidskraft. Å få til noen ekstra goder «på toppen», etter at arbeidsgiver har strukket rammene lenger enn det man i utgangspunktet hadde tenkt, vil naturlig nok være lettere når det ikke er balanse i markedet, sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning peker på det samme.

- I oppgangstider når arbeidsledigheten er lav, øker bruken av frynsegoder i arbeidslivet, sier Dale Olsen.

Han tilføyer at det likevel utgjør relativt små summer sett i den store sammenhengen.

- Betyr mye Hos 24

Seven Technology Group ble det nye frynsegodet innført rett før sommerferien, etter at de ansatte hadde snakket om at det ofte er dårlig vær når man har fri eller har tatt ut ferie.

- Om man har vært uheldig med været i ferien, har vi mulighet til å plutselig ta en dag fri for å få litt sol på kroppen, sier Sandvig.

Han er svært fornøyd med tilbudet, og mener slike frynsegoder tiltrekker seg arbeidssøkere.

- Det betyr mye med fleksibilitet i arbeidslivet, og denne type goder tror jeg lokker til seg folk. For min del har det i alle fall mye å si, sier Sandvig.

- Må treffe de rette kandidatene

- Jo færre alternativer en arbeidsgiver har, jo sterkere stiller arbeidstaker, sier forhandlingsekspert og advokat Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma.

- Ta for eksempel geologer. Fordi det for tiden er en mangel på disse, må arbeidsgiver gjøre seg særlig konkurransedyktig. Det kan være begrenset hva de kan gi i lønn av hensyn til andre ansatte og lønnsomheten i bedriften. I en slik situasjon kan frynsegoder komme godt med, sier han.

Forsker Dale-Olsen mener ekstra goder må tilrettelegges for de gruppene de ønsker å treffe.

- For noen år tilbake var det mye snakk om goder som barnehageplass gjennom arbeidsplassen. Dette passer for noen, men det blir feil å tilby dette til en barnløs 50-åring. Det må tilpasses gruppen du ønsker å nå, sier han.

Dale-Olsen mener frynsegoder som videreutdannelse vil kunne lokke mange.

- At arbeidsgiver for eksempel finansierer full utdannelse på BI er noe av det som for mange vil bety mye økonomisk.

Studiestøtte er et av godene som blir brukt i økende grad de siste årene, viser en undersøkelse gjennomført av HR Norge. Over 65 prosent av virksomhetene som deltok i undersøkelsen benyttet dette.

Arbeidstaker bør foreslå goder som i mer eller mindre grad også er i arbeidsgivers interesse, selv om dette tradisjonelt oppfattes som frynsegode, mener forhandlingsekspert Knudtzon.

- Et gode kan bety langt mer for en arbeidstaker i forhold til hva det egentlig koster arbeidsgiveren.

Gjør hverdagen enklere

Knutdzon trekker frem goder man mener det kan lønne seg å spørre om.

- Det kan være bra å be om et eget program for å utvikle seg, som å delta utvalgte seminarer og kurs. Muligheten for faglig og personlig utvikling i jobben er for mange mer viktig enn høyere lønn.

Noe av det viktigste mener forhandlingseksperten er bruken av hensiktsmessige kommunikasjonsmidler som gjør arbeidshverdagen enklere.

- Det er et gode å få dekket hjelpemidler som letter din egen situasjon. For eksempel en mobiltelefon av høy kvalitet, eller Ipad, som betyr at du er lett tilgjengelig og enkelt på nett, sier Knudtzon.

Han trekker også frem goder som fri avis, betalt abonnement på trening og dekket utgifter til sportsutstyr.

- Arbeidsgiver har interesse i at arbeidstaker er opplagt og sunn og bidrar til å tilrettelegge for dette.

Salgssjefen Mats Christian Sandvig føler absolutt deres "soldager" fører til at mange kommer på jobb ekstra blide og opplagte.

- Det er klart at en dag i solen hvor du bare kan slappe av og dra på stranden er positivt. Jeg skal virkelig få ryddet kalenderen og tatt fri neste uke. Så da er det bare å krysse fingrene for at solen får slippe til.

Gode lokkemidler mindre verdt

Frynsegoder har ikke samme verdi som det de en gang hadde, mener daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

- Skattereglene har blitt mye mer finmasket, og det er vanskeligere å gi goder på en måte som er billig på virksomhetens hånd, men som likevel har høy verdi for mottakeren. Mange ansatte er heller ikke bevisst at klassiske frynsegoder ikke nødvendigvis går inn i beregning av pensjonsgivende inntekt, sier han.

Bolstad mener goder som er verdifulle for noen, kan ha mindre verdi for andre.

- Studiestøtte og fleksibilitet til å klare en tilværelse preget av henting og bringing i barnehage vil være viktig for noen grupper, men ha lav verdi for andre. I et kjønnsdelt arbeids- og familieliv vil for eksempel slik fleksibilitet være flotte goder om man vil tiltrekke seg yngre kvinner, sier han.

Firmabilene er generelt på hell, og vil dessuten appellere mer til middelaldrende menn, ifølge Bolstad.

- Noen typer medarbeidere vil sette stor pris på kick-offs og firmaturer, mens det vil være en belastning for andre. Å innrette godene mot dem man ønsker å tiltrekke og beholde vil gi høyere avkastning på de ressursene man tross alt investerer.

Bolstad råder både virksomheter og ansatte til å lete etter det som gir verdi for begge parter.

- Det er også mye lettere å få gjennomslag for denne typer goder når man som ansatt skal forsøke å få totalkostnaden for virksomheten til matche den prisen man mener at man fortjener, sier han.

Les også:

Frynsegode reddet Monicas karriere

Kraftig vekst i private helseforsikringer

Fast i fisken med intervalltrening i arbeidstiden

De feteste frynsegodene

- Sparer mye på sunne medarbeidere

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok
Siste nytt
04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok
Populært