Ingen nye tiltak fra Bernanke

Det knyttet seg på forhånd stor spenning til hva USAs sentralbanksjef Ben Bernanke ville si i sin tale fredag (foto: Scanpix).
Det knyttet seg på forhånd stor spenning til hva USAs sentralbanksjef Ben Bernanke ville si i sin tale fredag (foto: Scanpix).

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke kunngjorde ingen nye, dramatiske tiltak for å få fart på landets økonomi i sin tale fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmarkeder verden over har ventet i stor spenning på talen til Bernanke på en konferanse i Jackson Hole i delstaten Wyoming.

Bernanke la vekt på at de politiske lederne må skape arbeidsplasser og få ned langtidsledigheten, men at tiltakene for å styrke veksten på lang sikt i hovedsak ligger «utenfor sentralbankens felt».

Les: - Markedet har til de grader overvurdert effektene

Han tror den økonomiske veksten vil bedres i andre halvår, og at de økonomiske sjokkene de siste årene ikke har endret landets potensial.

Skadelig dragkamp

Men en gjentakelse av årets langvarige politiske dragkamp om budsjettet og gjelden kan sette den økonomiske bedringen i fare, mener sentralbanksjefen.

– Forhandlingene som fant sted i sommer, forstyrret finansmarkedene og trolig også økonomien, sa han.

– Det er klart at bedringen fra krisen har vært langt mindre robust enn vi hadde håpet, sa Bernanke om de siste fire årene.

Vilje

Flere ganger tidligere har den amerikanske banken vist en klar vilje til å gripe inn med offensive tiltak for å trygge den svake oppgangen som fortsatt finnes.

Blant annet har USAs sentralbank Federal Reserve to ganger tidligere gjennomført støttekjøp av amerikanske statsobligasjoner gjennom såkalte kvantitative lettelser, ofte omtalt som «å trykke penger».

Men det er lite som tyder på at det kommer en tredje runde med slike støttekjøp av amerikansk gjeld, om vi skal tro markedsanalytikere.

Kø av problemer

Fredag ble det klart at veksten i USA var langt svakere i andre kvartal enn tidligere antatt.

Arbeidsledigheten har bitt seg fast på over 9 prosent i USA, og mange økonomer mener utsiktene til en kraftigere økonomisk vekst i USA ikke er gode. USAs økonomi forventes å vokse med omkring 1 prosent i år.

Les: - 50 prosent sjanse for resesjon i USA

I tillegg sliter USA med en raskt voksende statsgjeld. Den langvarige politiske striden for å få i havn et budsjettforlik som kunne bane vei for en heving av gjeldstaket i august, fikk også følger for USA.

Nedgradert

I kjølvannet av dragkampen nedgraderte nemlig kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's USAs kredittverdighet fra AAA til AA+.

Les: USAs kredittverdighet nedgradert

Både USAs og flere eurolands gjeldsproblemer har fått analytikere til å varsle at USA og EU kan være på vei inn i en ny økonomisk nedgangstid, bare tre år etter finanskrisen i 2008.

USAs sentralbank har allerede varslet at den vil holde styringsrenten svært lav i minst to år i et forsøk på å skape økonomisk vekst.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy