Meny

- Markedet har til de grader overvurdert effektene

I ettermiddag skal Ben Bernake holde en lenge etterlengtet tale i sentralbankens symposium i Jacksomn Hole (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet håper at sentralbanksjef Ben Bernanke i ettermiddag vil gi signaliser om en ny runde med kvantitative lettelser. - QE3 er ikke en «gamechanger», sier sjeføkonom Shakeb Syed.

- Vi må huske at det bare er to uker siden Fed lovet å holde renten nær null frem til 2013. Skal man etter bare to uker krype til korset og innrømme at det ukonvensjonelle grepet allerede er mislykket? Det tror jeg er for tidlig, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.no.

Han tviler på at sentralbanksjef Ben Bernanke i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve leverer det en hel finansverden akkurat nå sitter å håper på; en ny runde med såkalte kvantitative lettelser. Svaret kommer klokken 16.00 når Fed-sjefen går på talerstolen under sentralbankens symposium i Jackson Hole i delstaten Wyoming i USA.

I aksjemarkedet har den kommende talen fått nesten all oppmerksomhet denne uken. Håpet er at en ny runde med pengetrykking skal gi amerikansk økonomi en dytt i riktig retning.

En sentralbank går i teorien aldri tom for penger. Retten til å trykke penger gjør at sentralbanksjef Bernanke kan fortsette med å pøse penger ut i amerikanske finansmarkeder. Når rentene er så lave som de er i dag er pengetrykkingen det neste virkemiddelet sentralbanken kan benytte seg av. Ved å kjøpe opp store mengder lån i markedet øker presser sentralbanken opp prisene - og dermed renten ned - på lånene. Håpet er at dette fører til at lånerentene til bedrifter og husholdninger også faller.

Spørsmålet er om Bernanke vil - eller tør. Svaret får vi kanskje i ettermiddag.

Kan ha gitt prispress

Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener det ikke er gitt at en ny runde med såkalte kvantitative lettelser er det beste for USA - og verdensøkonomien.

- Hva er årsaken til at børsene har falt? Jo, det er fordi veksten har bremset. Hva er årsaken til at veksten er bremset opp? Jeg, og mange andre, mener det er en kombinasjon av at vi har et gjeldsoverheng - noe vi har snakket om lenge - men også fordi inflasjonen har kommet opp, det nye er nemlig at prisene på råvarer har steget, sier Wilhelmsen til DN.no.

Fra oktober ifjor til april i år steg prisen på olje fra 80 dollar fatet til 125 dollar fatet. Fra sommeren 2010 frem til april i år steg matvareprisene med 45 prosent, ifølge CRBs matvareprisindeks.

- Hvorfor har prisene på råvarer steget? En god del må tilskrives uroen i Egypt og Libya. Men en annen ting kritikerne peker på er at det var QE2 som førte til en spekulasjonsdrevet oppgang - at pengene gikk inn i råvarer, sier Wilhelmsen.

- Hvis det er slik, vil da QE3 hjelpe? spør han. Hvis argumentasjonsrekken stemmer vil en ny runde med kvantitative lettelser bare føre til at inflasjonen øker og at veksten rammes ytterligere av prisoppgangen, mener han.

- Vil hindre negativ spiral

Wilhelmsen tror likevel at sentralbanksjefen signaliserer nye tiltak i ettermiddag. Han tror Fed kan være bekymret for at uroen rundt økonomien og i finansmarkedene i seg selv fører til svakere vekst på grunn av forsiktige forbrukere og bedrifter.

- Hvis de har en mistanke om at det er en negativ spiral mellom finansmarkedene og realøkonomien tror jeg Fed vil forsøke å bryte den tendensen, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tviler på sin side på at Bernanke vil lansere nye tiltak i form av en ny runde med kvantitative lettelser ettermiddag.

- Jeg tror ikke det kommer noe i dag. Men det kan komme i løpet av vinteren dersom situasjonen ikke bedrer seg. Men et spørsmål som er viktiger er hvilken effekt kommer til å få?

- Overvurdert

Han mener aksjemarkedet vil bli skuffet - uansett om Bernanke lanserer nye kvantitative lettelser eller ikke.

- Jeg tror markedet til de grader har overvurdert troen på hvilke effekter dette vil gi. Jeg tror ikke dette vil bli en «gamechanger».

Han mener dagens virkelighet er veldig ulik den sentralbanksjefen var stilt overfor for temmelig nøyaktig ett år siden da han åpnet for muligheten for runde nummer to med kvantitative lettelser, omtalt som QE2.

Syed mener mer penger inn i markedet ikke nødvendigvis får den ønskede effekten. Dersom bankene bare holder på pengene, i stedet for å låne dem ut, vil ikke mer penger vær løsningen. Syed mener de høye risikopremiene i pengemarkedet illustrerer dette. Bankene stoler rett og slett ikke nok på hverandre og tar høyere betalt

- Det som er interessant er ikke hvor mye penger det er i markedet. Det interessante er om pengene sirkulerer eller ikke.

Han tror dessuten at en ny runde med lettelser vil få mindre effekt fordi risikopremier og statsrenter nå er lavere enn de var da første og andre runde med kvantitative lettelser ble gjennomført. Det er rett og slett mindre rom for å påvirke allerede lave renter og risikopremier.

Han minner også om at effekten av de tidligere rundene med kvanitative lettelser har gitt den ønskede effekten.

- Hadde det gjort det, hadde det ikke blitt snakket om QE3.

Les mer:

Her dyrker nordmenn formuen sin

Tror ikke på Bernanke-magi

Wall Street ned før Bernanke-tale

Flere ledighetssøknader i USA

Les flere nyheter her

Populært