Meny

Jebsens slipper unna med 400.000 kroner Store Norske-saken

3,6 millioner av dommen er gjort betinget. (Foto: Skjermdump fra hjemmesiden)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristian Jebsens Rederi AS har vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner. Økokrim trekker dermed tiltalen mot rederiet, som kan slippe unna med å betale 400.000 kroner.
FAKTA om Store Norske-saken

* Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008, da han gikk av med pensjon. Han fikk mye av æren for at selskapet ble lønnsomt.

* Store Norske Spitsbergen Kulkompani eies 99,9 prosent av den norske stat. Selskapet har siden 1916 drevet kullgruvedrift på Svalbard.

* I etterkant av en reportasjeserie på TV 2 bestilte styret i Store Norske en granskningsrapport. Rapporten kritiserte avtalene med de tre underleverandørene Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), Kristian Jebsens Rederi og Oxbow. Ingen av de omstridte avtalene var blitt lagt ut på anbud. Selskapet ba politiet om å etterforske sakene.

* Økokrim tok ut siktelse mot Hermansen, rederiet Jebsen og LNS for grov korrupsjon. De henla siktelsen mot LNS, samt personer i selskapet.

* Hermansen tilsto 1. juli at han i 2006 mottak 4 millioner kroner i lån fra Kristian Jebsens Rederi. Et slikt lån fra en forretningspartner er ulovlig. Saken mot ham vil bli behandlet som en tilståelsessak.

* Siktelsen mot LNS og ansatte i selskapet ble samtidig henlagt.

* Jebsen nektet først straffskyld, men valgte 26. august å vedta et forelegg på 4 millioner kroner. De slipper dermed rettssak. 3,6 millioner av summen er gjort betinget, og rederiet slipper unna med 400.000 kroner hvis ikke andre ulovligheter blir avdekket i løpet av en prøvetid på to år.

* Siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske er ikke ferdig etterforsket.

(©NTB)

Rederiet nektet først straffskyld, men har nå vedtatt et forelegg på 4 millioner kroner for forholdet, opplyser Økokrim. Et vedtatt forelegg har samme virkning som en rettskraftig dom. Tiltalen er dermed trukket og straffesaken endelig avgjort for rederiet.

1. juli tiltalte Økokrim Kristian Jebsens Rederi AS for grov korrupsjon. Bakgrunnen var at den tidligere styrelederen i rederiet overførte nærmere 4 millioner kroner til den tidligere administrerende direktøren i gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani på Svalbard, Robert Hermansen.

3,6 mill. betinget

Forelegget er på 4 millioner kroner, tilfeldigvis like stort som beløpet Hermansen opprinnelig mottok. 3,6 millioner kroner er gjort betinget. Dermed kan rederiet slippe unna med å betale 400.000 kroner, dersom det ikke avdekkes andre straffbare forhold i løpet av to år.

– Forelegget er fastsatt etter praksis i slike saker, og det er tatt hensyn til rederiets økonomiske situasjon, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.

Forlik om kontrakten

Det lå også an til voldgiftssak rundt oppsigelsen av avtalen med Jebsen og underleverandøren Polar Coal. Sistnevnte krevde at avtalen skulle løpe til 2022 eller at de skulle få erstatning for tapet de lider som følge av oppsigelsen.

9. august inngikk partene et forlik før saken kom i gang. Dagens Næringsliv erfarte da at Store Norske har betalt en sum til Polar Coal og Jebsen-systemet for å sette et endelig punktum.

Detaljene i forliket ville partene ikke ut med, men i pressemeldingen ble det opplyst at forliket omfatter islandske Landsbankinn. Her hadde Polar Coal ved årsskiftet en restgjeld på 100 millioner kroner.

Tar sin straff

Hermansen sa da tiltalen mot ham ble tatt ut at han først i ettertid skjønte at det som var et lån til private næringsinvesteringer, var ulovlig. – Jeg tar min straff, sa han i juli.

Les: Robert Hermansen innrømmer grov korrupsjon

Forholdet som involverte Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og ansatte i selskapet, ble henlagt. Siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske er ikke ferdig etterforsket.

– Vi satser på å sende denne saken til påtaleavgjørelse i løpet av høsten, sier Thorsen i Økokrim.

Kjemper om kontrakt

I tillegg har også LNS kjempet mot Store Norske i retten om å få tilbake kontrakten de mistet da de ble siktet i saken. LNS krevde å få transportere kull fra Sveagruven inntil voldgiftssaken mellom de to selskapene skal avgjøres første halvår 2012.

Les: Entreprenørtopper siktet for grov korrupsjon

Nord-Troms tingrett ga imidlertid Store Norske medhold 12. august i at AF Gruppen, som har fått kontrakten i mellomtiden, skal overta arbeidet nå.

LNS hadde opprinnelig kontrakt til 2020.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært