
- Ikke sikkert flytende rente lønner seg

Ikke siden 2008 har så få bundet renten. - Jeg er forundret over at ikke flere velger fastrente, sier Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene.
Skal du velge fast eller flytende rente?
Her kan du lese mer om fordeler og ulemper ved de to alternativene.
Fastrenteoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.
BoliglånskalkulatorKalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne på flytende rente innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.
Fastrentekalkulator
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.
Les også:
Fastrentetilbudet nærmer seg det lave rentenivået man så i etterkant av finanskrisen. Likevel fortsetter antallet lånekunder som velger fastrente å falle.
Nå er det kun er det kun seks prosent som velger å binde renten, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
- Det er en etablert sannhet her i landet at flytende rente historisk sett lønner seg. Det har vært riktig de siste 20 årene, men vi vet ikke om det kommer til å bli slik i fremtiden, sier partner Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene.
Den beste effektive fastrenten over tre år ligger nå på 3,6 prosent mot en flytende rente på 3,55 prosent, ifølge Finansportalen.no.
- Forundret over at ikke flere binder
Torgersen mener det er vanskelig å gi generelle råd, men er enig med Norges Bank om at flere burde binde renten for å minske risikoen i privatøkonomien. Han peker på at det lave fastrentenivået ikke vil vare, slik at det nå er en gunstig tid å binde renten på.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Derfor er jeg forundret over at det ikke er flere som som binder nå, sier forvalteren.
Han påpeker at bankene har svært små marginer på noen av lånetilbudene de har ute nå.
- Etter hvert må bankene ta en større margin. Derfor må fastrenten etter hvert opp, sier Torgersen.
Lønnsomt med flytende rente?
Porteføljeforvalter Ola Sjöstrand i Skagenfondene har større forståelse for at mange ikke ønsker å binde renten.
- Folk har god økonomi. Derfor føler de ikke at de trenger å binde renten, sier Sjöstrand.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMarkedet priser inn at Norges Bank skal holde styringsrenten i ro lenge. Samtidig tror markedet også at tre måneders pengemarkedsrente, som er utgangspunktet for bankenes flytende utlånsrente, kommer til å være under tre prosent i hele 2012 og halve 2013. Den er i dag på 3,10 prosent.
- Om man tror renten skal gå ned, er ikke dette det beste tidspunktet for å binde. Likevel er fastrenten historisk lav nå, men på lang sikt har det vist seg historisk sett at det er lønnsomt å ha en flytende rente, sier Sjöstrand.
Artikkelen fortsetter under annonsenIngen ny finanskrise
Siden høsten 2009, hvor 7,4 prosent bandt renten, har andelen sunket jevnt.
Til sammenlikning var det i begynnelsen av 2004 nærmere 16 prosent som bandt renten. Man må tilbake til slutten av 2008 for å finne et lavere tall på antall personer som velger fastrente. Da valgte 4,8 prosent å binde renten. Sjöstrand mener årsaken den gang var finanskrise og skyhøye renter. Han mener 2008 var et veldig spesielt år, og tror ikke vi er på vei inn i en liknende periode.
- Jeg tror ikke det er så nattsvart som noen skal ha det til. Markedet kommer til å snu mer enn det markedet tror. Innen 2012, kanskje så tidlig som i 2011, sier Sjöstrand.
Les også: