Folketrygdfondet frykter nytt tilbakeslag

Administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet la frem et underskudd på 1,2 milliarder kroner første halvår (foto: Scanpix).
Administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet la frem et underskudd på 1,2 milliarder kroner første halvår (foto: Scanpix).

Faren er større enn før for et nytt tilbakeslag i internasjonal økonomi, advarer administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har så langt klart oss relativt bra, men vi opplever situasjonen som alvorlig. Det er frykt for at vi er på vei inn i en ny finansiell krise, og det er økt fare for en resesjon i internasjonal økonomi, sa Svarva da hun onsdag formiddag la fram halvårsresultatet til Statens pensjonsfond Norge.

Selv om fondet har et vanskelig halvår bak seg, ligger trolig det verste fortsatt framover i tid. Siden utgangen av første halvår i år har aksjemarkedene tidvis falt dramatisk, og Svarva konstaterer nå at internasjonal økonomi står overfor store utfordringer.

– Det er kommet veldig mange negative makrotall i juli og august, vi ser en eskalering av statsgjeldkrisen i Europa og USA og vekstanslagene til investeringsbankene er betydelig redusert. Til sammen blir dette en tillitskrise som forsterker en allerede negativ utvikling, sier Svarva.

Underskudd

Statens pensjonsfond Norge, som blir forvaltet av Folketrygdfondet, fikk et negativt resultat på 1,2 milliarder kroner første halvår i år – en tilbakegang på 0,9 prosent i perioden.

Det eneste lyspunktet var at det svake resultatet tross alt var bedre enn resultatet referanseporteføljen oppnådde i samme periode. En negativ avkastning på 0,9 prosent er 0,9 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen, påpekte Svarva.

Fondets overordnede strategiske målsetting er til enhver tid å ligge minst 0,4 prosentpoeng over referanseporteføljens avkastning.

133,7 milliarder

Fondet hadde ved utgangen av første halvår en samlet forvaltningskapital på 133,7 milliarder kroner – mot 135 milliarder seks måneder før.

Det var som ventet aksjeandelen som i størst grad hindret veksten i første halvår. De norske aksjene hadde en negativ avkastning på 2,8 prosent. En noe bedre utvikling i renteporteføljen, som hadde en positiv avkastning på 2,8 prosent, kunne ikke veie opp for aksjefallet.

– Vi har også etter utgangen av første halvår klart å holde oss over referanseporteføljen, selv om markedsutviklingen forverret seg ytterligere etter 30. juli, sa hun. (©NTB)

Personvernpolicy