Rekordunderskudd i vente i Danmark

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen la onsdag fram sitt siste statsbudsjett før høstens valg i Danmark. Datoen er fortsatt ikke fastsatt, men valget må holdes senest i november.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen la onsdag fram sitt siste statsbudsjett før høstens valg i Danmark. Datoen er fortsatt ikke fastsatt, men valget må holdes senest i november.

Mens resten av verden strammer livremmen, legger Danmark opp til det største budsjettunderskuddet i manns minne. Målet er å stimulere til økonomisk vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske stat vil neste år gå med 85 milliarder danske kroner i minus, tilsvarende 4,6 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), ifølge det danske statsbudsjett for 2012. Det ventede underskuddet er dermed oppjustert med 5 milliarder kroner sammenlignet med beregninger som ble lagt fram i mai.

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen legger ikke skjul på at situasjonen er vanskelig.

– Det er en utfordring som er til å ta og føle på. Verden er jo en annen i dag enn før sommeren. Situasjonen påkaller ansvarlighet og ikke overbudspolitikk, sa han da han la fram statsbudsjettet onsdag formiddag.

Finansministeren mener likevel at Danmark ligger nokså godt an.

– Vi kan glede oss over at vi står bedre enn de fleste andre land. Men det er kun fordi vi har vist omhu.

– For optimistisk

Det nye statsbudsjettet blir nå mat til en dansk politisk debatt hvor alle øyne er rettet mot høstens valg til Folketinget.

Ifølge privatøkonom Las Olson i Danske Bank er regjeringens prognoser for dansk økonomi heller optimistiske. Spesielt tallet for neste år er nok «i den optimistiske enden», skriver han i en kommentar til statsbudsjettet. Regjeringen venter en økonomisk vekst på 1,4 prosent i år og 1,8 prosent neste år.

Også finanspolitisk talsmann Ole Sohn i Socialistisk Folkeparti mener regjeringen er for optimistisk. Han påpeker at Danmark gikk inn i resesjon i første kvartal i år, og at det også er ventet en negativ utvikling i annet kvartal.

Samtidig vil underskuddet bli større enn beregningene i statsbudsjettet tilsier, ettersom regjeringens varslede vekstpakke ikke er regnet inn, ifølge Sohn.

Vekstpakke

Vekstpakken, som etter planen skal legges fram om kort tid, skal stimulere til økonomisk vekst og økt sysselsetting. Ifølge Hjort Frederiksen vil pakken innebære en økning i underskuddet på om lag 2 milliarder kroner i 2012.

Ifølge Kristian Jensen i regjeringspartiet Venstre kan danskene ta seg råd til økt underskudd fordi landet i en årrekke har ført en ansvarlig budsjettpolitikk.

– Jeg ville helst hatt et statsbudsjett i balanse, men man må huske at vi i de foregående årene med overskudd på statsbudsjettet har redusert gjelden markant. Derfor har vi nå råd til å bruke litt ekstra for å sette økonomien i gang igjen, sier han.

Danmarks statsgjeld har imidlertid vokst de siste årene. Den samlede statsgjelden vil i 2012 ligge på 823,5 milliarder kroner, tilsvarende 44,4 prosent av BNP.

Til sammenligning hadde Danmark en statsgjeld på 600,1 milliarder kroner i 2008, tilsvarende 34,5 prosent av BNP.

Over eurogrensa

Budsjettunderskuddet i 2012 vil bryte med eurosonens regel om at underskuddet ikke skal overstige 3 prosent av BNP. Danmark skal senest i 2013 sikre at disse reglene overholdes, og ifølge regjeringen vil dette målet også bli nådd.

Samtidig ligger budsjettunderskuddet an til å bli noe mindre enn tidligere beregnet i inneværende år. Mens det i mai var ventet et underskudd på 74,3 milliarder kroner, er det nå ventet et underskudd på 68 milliarder.

Det er ventet at arbeidsløsheten vil bli liggende på rundt 5,6 prosent det kommende året. (©NTB)

Personvernpolicy