Åpen for alle - alltid

- DnB Nor er gjennomskuet

FØRER SAKEN: Det er John Christian Elden som er advokat for Ivar Petter Røeggen og Forbrukerrådet også i lagmannsretten. Foto: Scanpix
FØRER SAKEN: Det er John Christian Elden som er advokat for Ivar Petter Røeggen og Forbrukerrådet også i lagmannsretten. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøk på å tilsløre spareproduktenes sanne ansikt med kommaregning, fremmedord og finansielle begreper, kommer ikke til å lykkes denne gangen heller, tror advokat John Christian Elden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankesaken mellom småsparer Ivar Petter Røeggen og DnB Nor startet i Borgating lagmannsrett i dag.

Ivar Petter Røeggen, som har Forbrukerrådet i ryggen, fikk i fjor tingrettens fullstendige medhold i at banken må erstatte tapene han har lidd i to såkalte garanterte spareprodukter.

Fra før har Røeggen vunnet frem i den daværende Bankklagenemnda.

Gikk til angrep

DnB Nors advokat åpnet behandlingen i lagmannsretten med å gå til angrep på beregningene som lå til grunn for avgjørelsene i både Bankklagenemnda og tingretten. DnB Nor-advokat Anders Ryssdal viste innledningsvis til at spareproduktene DnB Sektor og Global, som Røeggen investerte i, ikke hadde så stor sjanse for tap for kunden som lagt til grunn tidligere.

Les også: Bankene kan blåse i Bankklagenemnda

Banken mener man med riktig regnemetode kan bevise at produktenes sannsynlige avkastning var bedre enn sikker bankrente, ikke dårligere slik andre beregninger viser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røeggens og Forbrukerrådets advokat, John Christian Elden, var forberedt på at DnB Nor vil forsøke å overbevise lagmannsretten om at deres måte å regne på er den riktige. Men han tror ikke lagmannsretten vil se annerledes på saken enn tingretten og Bankklagenemnda.

- Banken er gjennomskuet

- Dommen i tingretten går rett ned til jorden. Den skjærer gjennom alle finansielle begrep og fremmedord. Konklusjonen er at produktene ikke holder. Banken er gjennomskuet, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror ikke ny regnegymnastikk i lagmannsretten vil få annet utfall.

- Jeg tror ikke dommerne vil gå i fellen bestående av kommaer og prosenter. Jeg kommer i alle fall ikke til å bruke mye tid på kommaer i denne saken, sier Elden til DN.no.

Les også: DnB Nor: - Vi har regnet feil

Banken anklager i sin anke tingretten for å tenke konspiratorisk og odiøst – ondsinnet – om DnB Nor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elden synes DnB Nors deskreditering av flertallet i tingretten er oppsiktsvekkende.

- Det er en relativt uvanlig ordbruk, ja. Men jeg lærte på skolen et ordtak: Jo dårligere argumenter, dess høyere stemme, sier Elden.

Betydning for tusenvis

Forbrukerrådet mener Røeggen-saken er prinsipiell, med betydning for tusenvis av lignende saker der norske privatpersoner har tapt penger på sammensatte spareprodukter.

Finansklagenemnda (tidligere Bankklagenemnda) har også satt nærmere 2.000 saker på vent i påvente av en rettskraftig dom i Røeggen-saken.

Les også: - Ikke vent med å klage

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland og småsparer Ivar Petter Røeggen, synes begge det er påfallende at et produkt vanlige småsparere skulle forstå, trenger årevis med utregninger for å bli klok på.

- Vanskelig å forstå

- Det er ironisk at DnB Nor bruker millioner av kroner på å forklare produktene for retten, sier Flesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og selv da er det vanskelig å forstå, legger Røeggen til.

- Jeg håper derfor de ikke vil legge så mye vekt på supermatematikken her, men se på det ut fra hvordan vanlige småsparere kan ha forstått dem, sier Røeggen.

Det er satt av ti dager i retten til behandling av saken.

Les også:

- Børsene steg 37 %, Ivar Petter tapte 51 %

Les flere nyheter her