Meny

Verdensøkonomien friskere enn fryktet

TYSKLAND BEKYMRER: Situasjonen i verdensøkonomien generelt og i eurosonen spesielt er bedre en Tysklands statsminister Angela Merkel (bildet) og andre politiske ledere hadde fryktet – selv om tilnærmet stagnasjon nettopp i Tyskland gir grunn til bekymring. Foto: REUTERS / Ivan Milutinovic / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet er ikke helsvart, viser nye nøkkeltall. Tyskland og Frankrike forbereder nye tiltak som kan berolige markedene.

Aksjekursene, råvareprisene og eurokursen steg alle tirsdag etter at ferske økonomiske data skapte optimisme. Såkalte PMI-tall fra Kina og eurosonen viste at selv om den går sakte, har veksten i verdensøkonomien ikke stanset.

Les også: Frykten driver investorene på flukt

– Alle data som tyder på at vi ikke nærmer oss verdens undergang, vil få en god mottakelse i markedene, sa analytiker Ian Richards i den britiske banken RBS til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Finansmarkedene fortsatte samme dag å stabilisere seg.

Stagnert

Veksten i eurosonen har stagnert, går det fram av PMI-indeksen som viser innkjøpssjefenes forventninger til utviklingen. Indeksen for august, som ble offentliggjort tirsdag, lå på 51,1 prosent, nøyaktig samme tall som i juli.

Les også: Sterk lut mot svak vekst

Alle PMI-tall over 50 blir tolket som et uttrykk for at økonomien fortsatt vokser. Men fagøkonomer er bekymret over at indeksen ligger nær vippepunktet og er spesielt skuffet over at veksten ser ut til å ha stanset opp i Tyskland.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og hans franske kollega François Baroin møttes tirsdag i Paris for å drøfte gjeldskrisen i eurosonen. De skulle gi mer konkret form til forslag som statsminister Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy la fram i forrige uke.

Skatt

Det viktigste punktet på dagsordenen var det omstridte forslaget om en egen skatt på finanstransaksjoner i EU-området. Merkel og Sarkozy sa lite om hva som skal skattlegges, hvor stor skatten skal være, eller når den kan bli innført.

Et annet uavklart spørsmål er hva skattepengene egentlig skal brukes til. En mulighet er å bruke dem til å minske presset mot gjeldstyngede land, en annen å pumpe dem inn i EUs budsjett, og en tredje å la dem gå til økonomisk mindre utviklede land.

Les også: Frykter at europeisk ledighet kan smitte Norge

Ifølge nyhetsbyrået AFP ventes det at Baroin og Schäuble vil legge fram et felles forslag om transaksjonsskatten i begynnelsen av september. De to drøftet tirsdag også andre tekniske spørsmål knyttet til den økonomiske situasjonen og kampen mot gjeldskrisen.

Børser

Aksjekursene steg på børsene i Asia tirsdag, og fikk følge av kursene i Europa. I Tokyo endte Nikkei-indeksen på 8.733,01, en oppgang på 1,22 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong steg med 1,99 prosent til 19,875.53 ved stengetid.

I London steg FTSE 100-indeksen med 1,86 prosent til 5.190,34 i løpet av de første timene med handel. I Frankfurt i Tyskland økte DAX-indeksen med 2,77 poeng til 5.624,93, og i Paris bykset CAC 40 opp med 2,45 prosent til 3.126,33.

Les også: Slik påvirker krisen din økonomi

Oljeprisen steg, i forventning om at en snarlig slutt på krigen i Libya vil skape større politisk og økonomisk sikkerhet. Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble omsatt for 108,7 dollar per fat, opp 43 cent, mens prisen på amerikansk lettolje steg med 62 cent til 85,04 dollar. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært