Lånekassen kan ha blitt svindlet for 96 millioner

Studenter som bevisst forsøker å lure til seg penger de ikke har krav på bør stilles til ansvar for det, skriver Lånekassen i en pressemelding. Men de fleste studentene er ærlige. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Studenter som bevisst forsøker å lure til seg penger de ikke har krav på bør stilles til ansvar for det, skriver Lånekassen i en pressemelding. Men de fleste studentene er ærlige. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox.com

Uærlige studenter kan ha svindlet Lånekassen for 96 millioner kroner i fjor, gjennom å ha oppgitt falske opplysninger om bosted. Men de fleste er ærlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekassens bokontroll har avdekket at rundt fem prosent av de kontrollerte har svindlet til seg penger de ikke har rett til. Bare studenter som bor borte har rett til å gjøre om lån til stipend etter bestått eksamen.

Studenter som oppgitt feil opplysninger, og som dermed jukser til seg penger fra fellesskapet, kan vente seg strenge reaksjoner dersom de blir oppdaget, opplyser Lånekassen i en pressemelding.

Må betales tilbake

– Studentene mister retten til støtte i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger, og kan i verste fall miste retten til studiestøtte for alltid. Det kan bety at de aldri får gjennomført den utdanningen de hadde planlagt, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen.

Pengene de har svindlet til seg må selvfølgelig også betales tilbake.

Les også: Derfor bør du ta opp maksimalt med studielån

Da bokontrollen ble gjennomført, hadde 54.000 studenter som studerer i nærheten av foreldrehjemmet, oppgitt at de bor borte.

– Hvis fem prosent av disse studentene har oppgitt falsk adresse for å få stipend, mens de egentlig bor hjemme hos sine foreldre, betyr det at Lånekassen kan ha blitt svindlet for opptil 96 millioner kroner i fjor, sier Simonsen, som varsler flere bokontroller i tiden framover.

Studenter er ærlige

Norsk studentorganisasjon (NSO), mener tallene fra Lånekassen viser at norske studenter er ærlige. Organisasjonen viser til at 95 prosent av studentene er ærlige i deres forhold til Lånekassen.

– Tallene er klare og viser at studenter ikke misbruker støtteordninger, sier leder av NSO, Kim O. Kantardjiev.

Les også: Du kan miste studiestipendet

Studentorganisasjonen mener det er riktig å foreta kontroller for å avdekke eventuelle utnyttelser av systemet.

Studenter som bevisst forsøker å lure til seg penger de ikke har krav på bør stilles til ansvar for det, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Lånekassen delte ut i alt 20,5 milliarder kroner i støtte i 2010–2011.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden