Åpen for alle - alltid

Nordmenn handler gaver for nesten 50 milliarder kroner

Julegaver må se seg slått av gaver i barnebursdager med en halv milliard kroner (foto: Svcanpix).
Julegaver må se seg slått av gaver i barnebursdager med en halv milliard kroner (foto: Svcanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julegaver og barnebursdagsgaver topper gavelisten, mens konfirmanten vanligvis får penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 14,9 milliarder kroner bruker nordmenn på gaver til barnebursdager, mens julegaver tar en andreplass med 14,4 milliarder kroner. Disse to gruppene skiller seg klart ut i undersøkelsen som er foretatt av Synovate på oppdrag fra Nordea.

Undersøkelsen viser også at vi bruker mer på gaver enn det vi selv tror. Vi bruker nemlig hele 31,3 milliarder kroner årlig på gaveinnkjøp (julegaver ikke inkludert), mens folk tror vi bruker nærmere halvparten, rundt 15,9 milliarder kroner. Samtidig mener 48 prosent av de spurte at folk flest bruker for mye på gaver.

– Enorme beløp

– Det er enorme beløp som går til gaver. Det paradoksale er at vi nordmenn faktisk bruker nesten dobbelt så mye på gaver som vi tror vi gjør. Det sier litt om hvor viktig det er å ha oversikt over hva man bruker penger på i hverdagen, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at det er besteforeldre som har det største gavebudsjettet. De svir i snitt av 13.000 kroner i året på gaver til barnebarna.

Av personer med barn i alderen 7 til 12 år, svarer nesten halvparten at de kjøper 11 presanger eller mer til barnebursdager i året. For barnefamilier er derfor utgifter til gaver en av de største utgiftspostene i budsjettet.

Låner hvis nødvendig

Nesten 40 prosent av de spurte sier de heller ville lånt penger til gave enn å komme uten. Kun en av ti kunne tenkt seg å komme i selskap uten gave fordi man ikke har råd. Da dropper man heller å gå i selskapet.

Foruten julegaver og barnebursdager går 5,7 milliarder kroner til bursdager ved runde år, 3,9 milliarder til konfirmasjonsgaver, og 3,3 milliarder til bryllupsgaver til egne barn. I konfirmasjoner er det mer vanlig å gi kontanter enn gaver, og kontantbeløpet er høyere enn det ville vært hvis man hadde kjøpt en gave.

Vi bruker også mye penger på gaver til dåps- og navnedager, gaver til nyfødte, innflyttingsgaver og gaver i forbindelse med studentfester og skoleavslutninger.

Les flere nyheter her