Meny

- 50 prosent sjanse for resesjon i USA

Krafig aksjefall har mye større påvirkning på realøkonomien i USA enn det har i Norge (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for en ny resesjon er bekymringsfull reell, mener sjeføkonom Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets.

Frykten for en ny resesjon er bekymringsfull reell, skriver sjeføkonom Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets i en presentasjon av den amerikanske økonomien.

- Vi setter oddsen for en resesjon til nær 50 prosent, skriver han.

- Det er fortsatt veldig lite harde fakta som indikerer hvordan de siste ukenes stup i aksjekursene har påvirket realøkonomien. Men et par indikatorer basert på spørreundersøkelser (consumer sentiment, Philly Fed) peker på en signifikant negativ påvirkning. Det synes som økonomien har beveget seg fra en allerede svak posisjon til å gå inn i en vond sirkel med negativt sentiment som nå er selvforsterkende, skriver Jakobsen.

Selv om sjansen nå er stor for en «double dip» i den amerikanske økonomien, venter Nordeas sjeføkonom at resesjonen vil bli ganske mild. Han påpeker at banker og næringsliv er i langt bedre stand til å takle problemer nå enn de var tidligere, den sykliske etterspørselen er allerede lav, noe som innebærer at det ikke ser ut til at amerikansk næringsliv vil måtte gå inn i nye, aggressive oppsigelsesrunder.

- Uansett om det blir en ny resesjon eller ikke, forvent en skjør økonomi og lave renter i flere år fremover, konkluderer sjeføkonomen.

Les også:

Frykten driver investorene på flukt

Nye tall kan gi sjokkuke

Nå dumpes strømprisen

Advarer mot daytrading

Les flere nyheter her

Populært