Ti tips til bedre CV

IKKE LA KREATIVITEN BLOMSTRE: I de aller fleste tilfeller lønner det seg å bruke en vanlig hvit bakgrunn, og en lettlest skrifttype. Foto: Scanpix
IKKE LA KREATIVITEN BLOMSTRE: I de aller fleste tilfeller lønner det seg å bruke en vanlig hvit bakgrunn, og en lettlest skrifttype. Foto: Scanpix

Er du på jakt etter ny jobb? Dette bør du tenke på når du oppdaterer CV-en din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CV-maler

Her er en oversikt over noen CV-maler som finnes på nettet:

Aftenposten

Karrieremagasinet

BT

Ukeavisen Ledelse

Dine Penger

Nå er ferien over for de fleste for denne gang, og for noen kan det være tyngre enn andre å starte opp på ny frisk.

Dersom du synes arbeidsoppgavene synes like traurige og uoverkommelige som da du forlot pulten før sommerferien, kan det kanskje være en idé å se seg om etter en annen jobb.

Les også: Skal gjøre jobbsøking enklere

Har du vært i samme stilling i mange år, kan det være smart å oppdatere CV-en. Vi har samlet sammen ti tips til hvordan du bør skrive en CV.

1) Disse punktene du ha med

Det er noen momenter som er selvsagte i en CV.

* Personlia og kontaktinformasjon: Navn, adresse, telefonnumre du nås på og mailadresse. I tillegg er det vanlig å oppgi fødselsår og sivilstatus.

* Arbeidserfaring og praksis

Start med den jobben du har/hadde sist, og før opp ansattperioder, arbeidsgiver og stillingstittel. Avhengig av relevans, kan du informere kort om arbeidsoppgaver. Har du mye erfaring, trenger du ikke oppgi hver minste deltidsjobb/sommerjobb du har hatt

*Utdanning: Også her bør du føre opp siste utdanningssted først. Informer om tidsperioden du gikk ved utdanningsinstitusjonen, hvor du gikk på skole/studerte og navn på fag/studieretning/navn på utdanning.

Les også: Ikke følg disse karriererådene

I tillegg er det vanlig å informere om språkkunnskaper, IT-kunnskaper, kurs, verv og fritidsinteresser for å nevne noe. Men tenk hele veien på om opplysningene du oppgir er interessant for nettopp denne arbeidsgiveren.

2) Du kan skrive mer enn én side, men ikke overdriv

CV bør som nevnt være kortfattet, men den gamle regelen om at CV bør være på maks én side stemmer ikke nødvendigvis. I dag skifter blant annet de fleste jobb oftere enn det som var vanlig tidligere, og relevant informasjon om arbeidserfaring vil da naturlig ta mer plass. Men det vil sjelden være lurt å skrive mer enn to sider - regelen om at det er beste å skrive kort og konsist står seg fortsatt godt.

3) Ikke ta med absolutt alt

Som nevnt tidligere, har du vært ute i arbeidslivet i mange år, kan det være lurt å begynne å kutte nedenfra når det kommer til alle små og store stillinger du har hatt gjennom årene. Det samme med interesser, reiseperioder og lignende. Det er fint om du kan få vist arbeidsgiver hva slags person du er, og hvordan de ulike erfaringene dine gjør deg til riktig person for jobben. Men faren er at de erfaringene som virkelig er relevante for nettopp denne stillingen drukner i alt det andre. Vær derfor bevisst på å tydeliggjøre det som er viktigst for hver enkelt jobb.

4) Vær forsiktig med personlig vri

En arbeidsgiver kan motta svært mange CV-er i en ansettelsesprosess, og det kan være vanskelig å skille seg ut i mengden. Men å gå bevisst inn for å lage en helt spesiell og uformell CV fungerer ikke bestandig.

Se an bedriften du søker jobb hos. Hvis du søker en stilling hvor det er særlig viktig med kreativitet, kan en slik CV fungere, mens den i andre bedrifter vil kunne falle helt gjennom. I de fleste tilfeller bør du satse på mer formell CV-variant. Forøvrig ikke dermed sagt at språket må være stivt og formelt, slik at du fremstår som gammelmodig. Men dropp det mønstrede papiret, den morsomme layouten og de mest «artige» vendingene. Det viktigste er at arbeidsgiver lett skal kunne lese CV-en, og raskt få en oversikt over hvem du er og hva du kan.

Les også: CV med festlig vri ingen lur idé

5) Finn skrivefeilene, og fjern dem

Du imponerer ikke potensielle arbeidsgivere med skrivefeil i CV-en, enten du bare har slurvet eller rett og slett ikke fremstår som spesielt stø i grammatikk eller rettskriving.

Arbeidsgiver vil for det første kunne komme til å lure på om du i det hele tatt har så lyst på jobben, i og med at du ikke har tatt deg bryet med å se ordentlig over CV-en før du sendte den inn. Du fremstår heller ikke som nøyaktig, og dette vil arbeidsgiver se på som et minus. Det er lett å se seg blind på det man selv har skrevet, så få en venn eller familiemedlem til å lese grundig gjennom CV-en før du sender den.

6) Nevn sunne fritidsinteresser, men ikke skryt

Særlig innenfor visse bransjer har det oppstått en voldsomt treningsiver blant mange av de ansatte. Etter hvert blitt også blitt en del jobbsøkere som fører opp i CV-en hvor mange maraton, halvmaraton eller triatlon-konkurranser de har gjennomført.

I dn.no er tipset fra hodejegerne at du gjerne kan informere om at du er opptatt av trening eller har andre typisk sunne fritidsinteresse. Men det er viktig å ikke overdrive skrytet av hvor mange timer du trener per dag eller per uke. Det er jo tross alt en fordel for arbeidsgiver å vite at du også kan ha nok fokus på jobben din, og ikke bare på treningen.

7) Vurder bilde, hvis du vet det er mange om beinet

I Norge er det ikke blitt helt vanlig å legge ved bilde med cv-en. Men dersom du vet at du søker på en jobb sammen med veldig mange andre søkere, kan det være en idé å legge ved et bilde rett og slett for å skille seg litt ut. Kanskje arbeidsgiver husker nettopp deg, fordi han eller hun forbinder din CV med bildet av deg.

Litt kuriosa på feltet: En israelsk undersøkelse, gjengitt i forskning.no, viste at pene menn, som la ved bilde av seg selv, lettere fikk napp hos arbeidsgiver enn attraktive kvinner som gjorde det samme. Konklusjonen som forskerne ved Ben-Gurion University kom opp med, var at andre kvinners misunnelse visstnok kunne være en årsak til denne forskjellsbehandlingen.

Les også: Vil sjekke CV´n grundigere

8) Forklar «hullene»

Dersom du av ulike årsaker har korte eller lange «hull» i CV-en, enten mellom jobber, eller mellom utdanning og jobb, så er det ikke noe sjakktrekk å håpe at den som leser CV-en bare skal «overse» disse. Enkelte prøver til og med å dekke over hull ved å skrive at et arbeidsforhold begynte før, eller sluttet senere enn det faktisk gjorde.

Dette er en enkel sak for arbeidsgiver å oppdage selv ved å ringe referanser, eller lese attester. Så dersom du bare tok en pause, reise rundt eller var arbeidsledig, så er det bedre å skrive dét i CV-en enn å pynte på sannheten.

9) Spør referanser før du fører dem opp

På området referanser ser det ut til at ikke alle jobbeksperter er enige. Mens noen mener det fortsatt er greit å føre opp «referanser gis ved forespørsel», mener andre at det er så selvsagt at man oppgir referanser ved forespørsel at dette er det ingen vits i å skrive.

Denne problematikken unngår du, dersom du fører opp navn på én eller flere referanser i CV-en. Men da må du huske å spørre referansene - eksempelvis tidligere arbeidsgivere eller kolleger - på forhånd om det er greit for dem at du gir en potensiell arbeidsgiver deres navn og eventuelt kontaktinformasjon. Opplys gjerne kort hva slags stilling og arbeidssted det er snakk om også, slik at referansen har mulighet til å gi mest mulig relevant informasjon.

10) Vær ærlig

Det har de siste årene kommet frem noen ganske stygge saker med ansatte - også i høye og betrodde stillinger - som har jukset med CV-en sin. Blant annet har noen ført opp at de har tatt utdannelser det viser seg at de ikke har tatt, og de har også lagt ved falske studiepapirer for å underbygge dette. Enkelte har også oppgitt at de har studert ved universiteter som viser seg å kun eksistere som «papiruniversiteter», som utsteder falske vitnemål.

Fallet ved denne type juks kan bli svært stort. Ikke bare mister du etter all sannsynlighet jobben, men forfalsker du papirer, risikerer du også å bli politianmeldt. Det er stor risiko for at jukset blir oppdaget på et eller annet tidspunkt, så tipset er: Ikke lyv, uansett hvor fristende jobben måtte være.

Les også: Helsesjef sier opp etter forfalskning av studiepapirer

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden