Frykten driver investorene på flukt

Usikkerheten rundt vekstutsiktene i både Europa og USA har drevet investorene på flukt mot trygge havner (foto: Scanpix).
Usikkerheten rundt vekstutsiktene i både Europa og USA har drevet investorene på flukt mot trygge havner (foto: Scanpix).

Gull til rekordpris, amerikanske statsrenter nær 60-årsbunn, yen på sitt sterkeste nivå siden andre verdenskrig og negative renter på sveitsisk statsgjeld. Investorene leter intenst etter steder å plassere pengene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jakten på sikkerhet fortsetter - nye rekorder noteres.

Slik oppsummerer analytiker Robert Bergqvist i SEB situasjonen ved inngangen til en ny uke i verdens finansmarkeder.

Gull har nådd nok en ny rekordnotering, amerikansk tiårig statsrente er nær 60-årsbunnen, sveitsiske statsobligasjoner med to års løpetid er blitt handlet med negativ rente og før helgen steg japanske yen til sitt sterkeste nivå mot dollar siden andre verdenskrig.

Usikkerheten rundt vekstutsiktene i både Europa og USA har drevet investorene på flukt mot trygge havner. Aksjemarkedene har rast kraftig de siste ukene og mange investorer har derfor søkt seg mot investeringer som oppfattes som mindre risikoutsatte. Blant annet har etterspørselen vært stor etter både gull og rentepapirer.

Nye rekorder

Gullprisen fortsetter oppover og stiger til ny rekordnotering mandag. Gull med levering i desember handles til 1.889,80 dollar per troy unse i elektronisk handel. I løpet av mandagens handel har prisen vært så høyt som 1898,60 dollar per troy unse.

Fredag nådde gullprisen rekordhøye 1.852,20 dollar per troy unse i ordinær handel i New York.

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt i forrige uke under to prosent, det laveste nivået på 60 år. I dag er renten på 2,08 prosent.

Advarer markedet

I valutamarkedet har investorene søkt seg mot sveitserfranc og japanske yen. Begge lands sentralbanker har gjennomført tiltak i forsøk på å svekke valutaene. Mandag uttaler den japanske finansministeren Yoshihiko Noda at landet vil ta kraftige grep for å svekke yen.

Noda mener valutabevegelsene den seneste tiden ikke er basert på fundamentale forhold og kaller dem «ensidige. Finansdepartementet skal undersøke hvorvidt yen-handelen er spekulativ.

Den japanske valutaen steg til ny toppnotering på 75,95 mot dollar fredag, men kommer noe ned på Nodas uttalelser mandag.

Jackson Hole

I en uke med relativt få nøkkeltall på agendaen venter mange spent på fredagens tale fra sentralbanksjef Ben Bernanke på den årlige sentralbank-konferansen i Jackson Hole i Wyoming.

Utsikter til svakere vekst i amerikansk økonomi gjør at mange markedsaktører nå spekulerer i om sentralbanksjefen vil lansere nye tiltak for å få fart i økonomien igjen. Bernanke har tidligere signalisert at han holder alle muligheter åpne for nye tiltak.

Fed har siden 2008 brukt rundt 2.300 milliarder i to runder med såkalte kvantitative lettelser. Tiltakene blir gjort ved å oversvømme markedene med penger og blir populært omtalt som å trykke penger. Sentralbanken kjøper opp utestående gjeld og presser på denne måten ned lange renter.

Analtytiker Robert Bergqvist i SEB peker på at effektene av en ny runde med slike lettelser, omtalt som QE3, er tvilsomme.

- Det er kritikere både innenfor og utenfor Feds fire vegger.

Han mener likevel at eventuelle negative konsekvenser av nye lettelser trolig ikke vil være store nok til at sentralbanken lar være å forsøke en ny runde.

- De negative effektene med QE3, som finansielle ubalanser, inflasjon, økt rente og kredittrisiko på Feds balanse og risiko for verditap og negativ rentenetto, er ikke tilstrekkelig store til at Fed ikke skal forsøke - selv om fordelene er små, skriver Bergqvist.

- Hold øynene på om Jackson Hole-konferansen åpner for ytterligere verktøy innenfor rammen for den ukonvensjonelle politikken, for eksempel regelendringer, oppfordrer SEB-analytikeren.

Les også:

Nye tall kan gi sjokkuke

Brent-oljen faller på Libya-utvikling

Nå dumpes strømprisen

Børsen snur opp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden