- Stuerent å rydde i smykkeskrinet

Nå kan du få rekordpris for gullet ditt

SELGER ARVEGODSET: Det har blitt mer stuerent å selge smykker som har gått av moten - selv om de tilhørte noen i familien, forteller gulloppkjøpere. Foto: Scanpix
SELGER ARVEGODSET: Det har blitt mer stuerent å selge smykker som har gått av moten - selv om de tilhørte noen i familien, forteller gulloppkjøpere. Foto: Scanpix

Gullprisene er rekordhøye. Mange bruker anledningen til å selge gull som ikke blir brukt lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har det vært mange medieoppslag om at det nå er rekordhøye priser på gull. Fredag nådde gullprisene enda en rekord, nærmere bestemt 1878,15 dollar per unse i spotmarkedet.

Årsakene til at gullprisene har vært så høye i det siste, er at børsuroen grunnet gjeldskrisen på begge sider av Atlanteren får investorer til å søke det de anser som trygge havner, slik som sveitserfranc , matjord - eller altså gull.

255-261 kroner per gram

Dersom du trenger noen ekstra kroner etter sommerferien, er det altså en mulighet til å selge ditt private gull. Folk selger alt fra arvegods fra smykkeskrinet til tanngull, ifølge oppkjøperne.

Vi sjekket opp dagsprisene hos noen av selskapene som kjøper gull, og som oppgir prisene sine på nett. Fredag 19.august lå prisen hos disse selskapene mellom 255 og 261 kroner pr gram for 24 karat gull.

- Må undersøke varene

Esaias Solberg AS i Oslo er en av forretningene som kjøper gull fra privatpersoner. Her justeres ikke gullprisen fra dag til dag, men følger utviklingen i markedet. Forretningen opplyser ikke en fast grampris på forespørsel.

- Hovedgrunnen til dette, er at vi også pusser opp og selger en del av smykkene som vi kjøper, og vi betaler da mer enn gramprisen. Daglig leder hos oss må derfor undersøke hvert enkelt smykke, og gi pris ut fra kvaliteten og mulighet til videresalg. Men prisene har jo vært høyere hos oss også, i de periodene hvor markedsprisen på gull har vært høy, forteller markedssjef, Hanne Volder til ABC Nyheter.

«Galematias» denne uken

Esaias Solberg har holdt det gående i hovedstaden i 30 år, men har de siste par årene fått mer konkurranse på området gulloppkjøp fra private. Men trass i økt konkurranse, har de ansatte i Oslo-forretningen nok å gjøre.

Les også: - Gullprisen kan nå 2.000 dollar i høst

Tidligere denne uken var det et stort oppslag om gullsalg hos Esaias Solberg i Aftenposten, og i dagene etter har det vært det reneste «galematias» i butikken, kan Volder fortelle. Det er tydeligvis mange som har latt seg inspirere av avisartikkelen, og tanken på å kunne få rekordhøye priser for ubrukte skatter i smykkeskrinet.

Skraphandlerbevilling

-Vi – og andre i bransjen som er seriøse på dette området – har en såkalt skraphandlerbevilling og må føre en skraphandlerbok. Det vil også si at vi må oppbevare gullet hos oss i 14 dager, og politiet skal da i løpet av denne tiden ha mulighet til å komme å sjekke de varene vi har kjøpt, før de eventuelt blir videresolgt eller smeltet om, forteller Volder.

De som selger gull til butikken må også kunne legitimere seg, og tilsammen gjør dette at man minsker risikoen for at helere selger tyvgods til butikken.

Følger med på markedsprisen

Gullvekten.no er et av de nettbaserte gullhandlerselskapene som tar imot gull i posten fra private selgere. Firmaet fastsetter prisene ut fra gullprisene i verdensmarkedet. For at alle som får oppgjøret den gjeldende dagen skal få samme pris, oppdateres dagsprisen bare én gang daglig – om formiddagen.

Avhengig av postgangen får kundene oppgjøret 2-4 dager etter at gullet er innsendt.

- Da får kundene med seg både opp- og nedgang i gullprisene disse dagen, og de får den prisen som gjelder den dagen de får oppgjøret, forteller Hans Axel Jahren i Gullvekten.no til ABC Nyheter.

Angremulighet

De innsendte varene må vurderes av ansatte hos Gullvekten før verdien kan fastsettes, da mange også sender inn produkter som er uekte.

- Kundene har mulighet til å få sendt tilbake produktene som er uekte. Vi har også 14 dagers angrerett på innsendt gull, slik at dersom noen finner ut at de gjerne skulle ha beholdt noe av det de har sendt inn, så kan de få det tilbakesendt, forteller Jahren.

- Stuerent å rydde i smykkeskrinet

Han forteller at de har opplevd en stigende trend helt siden oppstarten av Gullvekten.no i 2009. Og at ikke minst denne sommeren, med stadig rekordpriser for gull, har vært bra for kundene deres.

- Det er blitt stuerent å rydde i smykkeskrinet sitt. Mange har liggende mye gull som var på moten på 50-60-tallet, og som nå ikke blir brukt lenger. Vi får også masse tanngull – som ellers ikke er så lett omsettelig, forteller Jahren.

Les også: Rekordhøyt hopp i gullprisene

Firmaet som står bak Gullvekten.no står forøvrig bak nettsiden Gullsentralen.no også, som tilbyr noenlunde samme tjeneste som Gullvekten.

- Følger med på gullhandlere

Gullbrev er en annen aktør på det norske gullhandlermarkedet.

- Vi prøver alltid å gi sette en markedsmessig bra pris i forhold til gullsmeder og andre gullhandlere. Vi fölger også med på variasjoner i gullkursen på børsen. Vi oppdaterer prisene våre i takt med forandringer på markedet i tillegg til markedsprisen, og dette kan skje flere ganger daglig, forteller Carl Rosenbaum hos Gullbrev.no

Han forteller at de normalt ser en økt tilstrømning av kunder når gullprisen går opp, og det er også tilfellet nå.

- Også et miljøaspekt

Gold Buyers forteller at også de opplever en økt interesse fra private gullselgere om dagen.

- Men jeg tror ikke det er prisen i seg selv som fører til en høyere etterspørsel etter tjenestene våre, men heller medienes oppslag om muligheten til å kjøpe og selge gull som en investering, forteller Lars Fagerlund i Gold Buyers Scandinavia.

Les også: Slik investerer du i gull

Fagerlund understreker også en annen fordel med at folk selger gull til et firma som gjenvinner det.

- Dette er også et emne som kommer lite frem i mediene, nemlig hvilken påvirkning tradisjonell gruveutvinning har på lokalbefolkningen som bor og arbeider i gruveområdene, sier Fagerlund.

Det er forøvrig også mulig å spørre sine lokale gullsmed om de kjøper gull.

Ta forholdsregler

Dersom du vurderer å selge gull, bør du sette deg nøye inn i det oppkjøperen sier eller skriver om angremuligheter, prisvurdering og generelle retningslinjer. Sjekk så langt du kan opp seriøsiteten til firmaet, og undersøk om det finnes andre referanser (for eksempel ved å google selskapet) enn de selskapet selv oppgir.

Vær forsiktig, dersom det viser seg å være vanskelig å finne kontaktinformasjon eller informasjon om hvem som står bak selskapet på nettsidene.

Personvernpolicy