Meny

Mer uro i markedene spår analytikere

En aksjehandler gestikulerer på børsen i Frankfurt i Tyskland. Utsiktene for verdensøkonomien er dystre, og uroen i markedene er langt fra over, mener analytikere, som spår en ny uke med store svingninger i aksjekursene. Markedsaktørene er urolige over krisen rundt statsgjelden i flere europeiske land, og frykter nye nedgangstider i USA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsiktene for verdensøkonomien er dystre, og uroen i markedene er langt fra over, mener analytikere. De spår en ny uke med store svingninger i aksjekursene.

Problemene med statsgjelden i Eurosonen – altså de landene som bruker EUs felles valuta euroen – er ikke løst. Samtidig vokser frykten for at USAs økonomi skal bli rammet av nye nedgangstider, ble det sagt lørdag.

– Vi er ikke engang i nærheten av slutten på uroen, sier den amerikanske markedsstrategen Mike Gibbs til nyhetsbyrået Reuters. – Men hvis det skjer en større bedring i situasjonen i Europa, kan investorene bli oppmuntret, tilføyer han.

Resesjon

I uken som gikk advarte den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley om at både USA og Europa er farlig nær en resesjon. Dette er et teknisk uttrykk som betyr at samlet verdi av de produserte varene og tjenestene synker i to eller flere kvartaler på rad.

Les: - Frykten råder

Storbanken JP Morgan Chase har fulgt andre banker og redusert sitt anslag for den økonomiske veksten i USA. Tidligere lød spådommen for fjerde kvartal i år på 2,5 prosent, nå er den satt ned til 1,0 prosent.

Ren nervøsitet skaper etter enkeltes mening fare for overreaksjoner. – Markedene er fortsatt ømfintlige for negative overskrifter i nyhetene, og alt som smaker det minste vondt kan utløse aggressivt salg av verdipapirer, sier analytikeren Michael James.

Les: - Den forrige krisen har vel egentlig aldri opphørt

Gull

Økende etterspørsel presset før helgen gullprisen opp til en ny rekord på 1.878,15 dollar per unse (27,3 gram). Gull regnes tradisjonelt som en sikker investering i urolige økonomiske tider, og prisøkningen avspeiler nervøsiteten i markedene.

Bekymring for den økonomiske utviklingen i USA svekker også tilliten til dollaren. Kursen på den amerikanske valutaen sank i løpet av uken til 75,95 mot japanske yen, det laveste nivået siden 1945.

Les: Frykter at europeisk ledighet kan smitte Norge

Markedsaktørene venter nå spent på hva USAs sentralbanksjef Ben Bernanke har å si. Bernanke ventes å kommentere situasjonen på årsmøtet i sentralbanken Federal Reserve i Jackson Hole i delstaten Wyoming fredag. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært