Frykter nordmenns stadig økende gjeld

Direktøren i Finanstilsynet Morten Baltzersen er bekymret for gjeldsnivået til nordmenn.
Direktøren i Finanstilsynet Morten Baltzersen er bekymret for gjeldsnivået til nordmenn.

Finanstilsynet nye sjef mener den neste krisen kan slå kraftigere inn i norsk økonomi enn tilfellet var under finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken startet Morten Baltzersen i sin nye jobb som direktør for Finanstilsynet. Som sin forgjenger er det boligprisene og norske husholdningers gjeldsbelastning han er mest engstelig for.

- Det er grunn til å se med bekymring på den gjeldsoppbyggingen vi ser i husholdningssektoren og den kraftig boligprisveksten vi har hatt de siste årene. Dette er en kilde til fremtidig ustabilitet, sier han til Dagens Næringsliv.

Han medgir at finanskrisen i 2008 hadde begrenset effekt på Norge, men han er slett ikke sikker på at en eventuell ny krise vil fare like godt med landet. Han frykter at økonomien vil snu, slik at husholdningene blir nødt til å kutte opplåningen og i stedet spare mer og at banker og andre utlånere vil stramme inn kredittvurderingene sine.

- Da kan stor optimisme hos låntagere og långivere brått og kraftig bli snudd til pessimisme på kort tid, spår han. Frykten er at et slikt omslag kan få store ringvirkninger for norsk økonomi. Han trekker parallellen til Danmark, der fall i boligprisene over tid har satt mange av bankene i en presset finansiell situasjon.

- Dette viser jo hvilke ringvirkninger husholdningenes konsolidering kan ha og hvilket destabiliserende potensial som ligger i boligmarkedet dersom den økonomiske utviklingen snur, sier Baltzersen til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden