- Vasser i oljepenger

Finansminmister Sigjørn Johsen har svært gode tider sett i forhold til de fleste av sine kollegaer (foto: Scanpix).
Finansminmister Sigjørn Johsen har svært gode tider sett i forhold til de fleste av sine kollegaer (foto: Scanpix).

Norge rir på en bølge av rikdom båret frem av høye oljepriser og robuste offentlige finanser, skriver Marketwatch i en sjelden artikkel om Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske nettstedet trekker i en fersk artikkel frem at Norge er i en helt annen økonomisk situasjon enn mesteparten av EU og spesielt EU-landene som drukner i gjeld.

- Dette skandinaviske landet med 4,9 millioner innbyggere er den største oljeprodusenten og eksportøren i Vest-Europa, skriver Marketwatch-korrespondenten og legger til at Norge også er verdens nest største eksportør av naturgass - bare slått av Russland.

I artikkelen trekkes det frem at landet er en råvarebasert økonomi soom har hatt store fordeler av dagens økonomiske klima.

- Alt kommer fra oljeprisen og de gode handelsbetingelsene. Eksportprisene har steget betydelig, men importprisene har vært forholdsvis stabile, sier seniorøkonom Snorre Evjen i Fokus Bank til det amerikanske økonominettstedet.

Artikkelen gir en forenklet forklaring på hvordan store deler av oljeinntekten går inn i Oljefondet og den såkalte handlingsregelen.

- Landets finanser er solide, sier Evjen.

- Vi har ikke nettogjeld. Det er derfor nordmenn ikke bekymrer seg så mye.

Marketswatch har også snakket med Nordeas sjeføkonom Steinar Juel, som bemerker at den norske kronen tidligere har vært en valuta investorene har solgt seg ut av når tidene har blitt tøffe.

«Kronene er ikke noe tilfluktssted på samme måte som den sveitsiske franc, men vi ser en tendens til at kronen blir mer det», sier Juel.

Artikkelen trekker også frem at valutastrategene hos FxPro i en rapport nylig konkluderte med at «en av attraksjonene ved kronen for utenlandske investorer er den fantastiske tilstanden til de offentlig finansene». FxPro advarte likevedl mot at den høyere kronekursen og stigende lønnskrav er i ferd med å slå inn på eksportsektorens konkurransekraft.

Les også:

Spektakulært hyttemesterverk i Blindleia

Frykter total kollaps

Northugs nye råskinn

Rederarv fra advokat til barn

Personvernpolicy