Meny

- Frykten råder

Trykket og bekymret stemning på New York Stock Exchange (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet er i ferd med å prise inn økt sjanse for resesjon i USA, sier aksjestrateg Erik Roland. - Stemningen er trykket og alvorlig.

Europeiske børser, Oslo inkludert, ramler videre på fredag. Frankfurt faller hele 3,8 prosent, mens Oslo Børs er ned 1,5 prosent. Aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets sier til DN.no at de svært svake nøkkeltallene som kom fra USA torsdag nærer under resesjonsfrykten i den amerikanske økonomien spesielt.

- Og det er ikke bra i verdens største økonomi. De svake regionale konjunkturindeksene bærer varsel om at ISM-tallene som kommer i begynnelsen av september kommer inn godt under 50. Kommer de så lavt som 43-44 har det tidligere vært en god indikator på en forestående resesjon. Så der er det frykten som råder. Markedet er i ferd med å prise inn økt sannsynlighet for en resesjon, mener Roland.

- Tester bunnen

Han sier at det voldsomme fallet som kom i aksjemarkedene på torsdag ikke var helt uventet.

- Momentumet var avtagende og de fleste som ser på tekniske mønstre mente at bunnen vi nådde tirsdag i forrige uke igjen skulle testes. Det er vi i ferd med å gjøre. Men vi har ennå ikke priset inn en resesjon i USA, så i verste fall kan det gå lavere enn forrige ukes bunn.

Hovedindeksen på Oslo Børs var på det laveste nede i 324,8 poeng på tirsdag i forrige uke. Den ligger i skrivende stund i 345,4 poeng. Altså mener Roland at børsen i verste fall kan synke mer enn ytterligere seks prosent.

- QE3 kan bli positivt

Samtidig mener aksjestrategen at den amerikanske sentralbanken kan komme til å sette i verk nye kvantitative lettelser, altså støttekjøp av statsobligasjoner.

- Fed ha møte i Jackson Hole i slutten av august. Hvis utsiktene til resesjon er på de nivåene vi ser nå, så er det grunn til å tro at de vil komme på banen med QE3. Skal vi følge samme mønster som i fjor så vil det være positivt for aksjemarkedene spesielt.

Roland etterlyser også andre tiltak fra europeisk hold enn bare utgiftskutt.

- EU må også vise handlekraft. Så langt så har man hatt mer fokus på budsjettkutt enn faktisk bekymring over svak økonomi. Så det er en farlig vei å gå å utelukkende fokusere på å redusere underskudd i den situasjonen europeisk, amerikansk og global økonomi er i nå.

- Kjøp store, livkide aksjer

Han mener aksjemarkedene fremover vil svinge mye.

- Jeg tror det kommer til å bli volatilt fremover. Investorene vil slites mellom svake makroøkonomiske datapunkter og svake sentimentindikatorer og grei selskapsinntjening, attraktiv verdsettelse og forventinger om at amerikanske myndigheter kommer på banen med nye lettelser, spår Roland.

Strategens råd til kundene er å holde seg til store, likvide selskaper som Seadrill (SDRL) , Subsea 7 SUBC og Aker Solutions (AKSO). Skal man absolutt gjøre handler på kort sikt, er tipset følgende:

- For de som er ekstremt kortsiktige og ønsker å gjøre intradag-handler, bør man kjøpe på ekstrem svakhet og så være fornøyd med små gevinster.

Les mer:

Nedturen fortsetter på Børsen

Europa i rødt

Wall Street i fritt fall

En strøm av kjipe tall fra USA

Markant fall i Asia

Privatøkonomi
Populært