Meny

Dårligste børsdag på lange tider i Europa

En børshandler snakker med kolleger foran en tavle som viser utviklingen i aksjekursene på børsen i Frankfurt i Tyskland torsdag. Børsene i Europa hadde torsdag sitt største kursfall på nesten to og et halvt år. Nedgangen var størst i Tyskland, men også i andre land vokste pessimismen blant investorene, først og fremst fordi det ikke kom nye utsikter til en løsning på krisen i eurosonen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsene i Europa har hatt sitt største kursfall på nesten to og et halvt år. Nedgangen er størst i Tyskland, men også i andre land vokser pessimismen blant investorene.

Tyske børsfolk etterlyste torsdag igjen en klar plan for å få slutt på gjeldskrisen i flere land som bruker EUs felles valuta euroen. DAX-indeksen i Frankfurt stupte med 5,8 prosent i løpet av torsdagens handel, på den dårligste europeiske børsdagen siden mars 2009.

CAC 40-indeksen i Paris endte 5,5 prosent ned på 3.076,04, etter å ha falt 2 prosent kort tid etter åpning. FTSEurofirst 300-indeksen i London svekket seg med 4,9 prosent til 923,85.

Les: Oslo Børs stupte nesten 6 prosent

Nedgang

Italia hadde en nedgang på over 6,2 prosent, og spanjolene opplevde at hovedindeksen i Madrid sank med hele 4,7 prosent. I Stockholm raste OMX-indeksen med nesten 3 prosent etter noen timer, og ved stengetid hadde indeksen sunket 6,2 prosent.

I Stockholm og andre steder var det først og fremst bankaksjer og konjunkturfølsomme industriaksjer som falt, som en følge av svekket vekst i verdensøkonomien. Markedet reagerer blant annet også på et fransk-tysk forslag om skatt på finanstransaksjoner.

– Markedene begynner å ta høyde for en resesjon, sier markedsanalytikeren Michael Hewson til nyhetsbyrået Reuters.

– Det blir ikke bedre før politikerne gjør det klart hvordan de vil løse krisen i eurosonen, framholder han.

Resesjon?

I markedene øker nå frykten for at verdensøkonomien er på vei inn i en ny resesjon. Dette er et teknisk uttrykk som betegner en utvikling der den samlede verdien av de produserte varene og tjenestene synker i to eller flere kvartaler på rad.

Men EU-president Herman van Rompuy sa torsdag at det ikke er fare for noen slik utvikling.

– Vi ser ingen utsikter til og har ikke hørt noen spådommer om negativ økonomisk vekst, framholdt han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Van Rompuy tilføyde at spørsmålene om styringsorganer og strukturer i eurosonen vil bli avgjort på et toppmøte i oktober. Tyskland og Frankrike har foreslått at sonen skal få en egen president og en form for økonomisk regjering. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært