Oslo Børs stupte nesten 6 prosent

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med 5,97 prosent torsdag og endte på 353,12 poeng. Det var også kraftig nedgang på alle børsene i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens EU-presidenten Herman van Rompuy torsdag sto i statsminister Stoltenbergs hage og forsikret at det ikke er grunn til å frykte negativ vekst i EU og USA, sluttet Oslo Børs med en nedgang på 5,97 prosent.

Tilsvarende eller enda sterkere nedgang ble registrert på alle Europas viktigste indekser. Hovedindeksen i Oslo endte på 353,12 poeng.

Les også: – Panikken brer seg på børsene

Det var kraftig nedgang både i London, Paris og Frankfurt. USA-markedene åpnet med sterk nedgang.

Allerede i formiddagstimene viste Europas børser klare tegn på en svak dag, men det var først etter lunsj panikken bredte seg.

Det startet i Tyskland og ble forsterket da handelen startet i USA.

Mistillit skaper panikk

Det er ingen nye forhold i markedet som tilsier den voldsomme reaksjonen på børsene, men siste ukes oppgang har ikke maktet å røre ved den grunnleggende mistillit markedene har både til politikerne og bankene.

Les også: Dårligste børsdag på lange tider i Europa

Statoil sank for eksempel nesten like mye som hovedindeksen. Dette skjedde til tross for at selskapet denne uken bekreftet et gigantisk oljefunn og prisen på nordsjøolje har vist ny oppgang hele uken.

Torsdag gikk prisen noe tilbake, men ligger fortsatt i overkant av nasjonalbudsjettets anslag.

Frykter resesjon

I morgenrapporten fra Morgan Stanley står det at både USA og Europa beveger seg farlig nær en resesjon.

Det betyr en situasjon med negativ vekst i økonomien gjennom flere kvartaler.

Van Rompuy avviste da han møtte norsk presse sammen med statsminister Stoltenberg at Europa var inne i en resesjon, men innrømmet at veksten i mange av EUs land er skremmende lav.

– Sannsynligheten har økt for italiensk konkurs og sammenbrudd i eurosonen, sier DnBNORs økonomer til E 24.

– Så ustabil som situasjonen nå er i markedet kan vi ikke utelukke at man på ny mister kontrollen, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Oljefondet hadde ved årsskiftet lånt Italia rundt 60 milliarder kroner mens bare fire milliarder var plassert i greske statsobligasjoner.

Da fondets ledelse la fram resultatene for annet kvartal ble det varslet en større oppmerksomhet overfor statsobligasjoner i krisetruede land.

Ledighet og vekst

Alle analytikere er enige om at sysselsetting og vekst er helt nødvendig for å snu utviklingen, men der stopper også enigheten.

I EUs største land mener mange det samme, men samtidig er det rådvillheten som preger politikerne og det smitter over på markedene. Resultatet er forvirring, usikkerhet og i perioder panikk.

Torsdag viste imidlertid hele 122 selskap på den brede all share-indeksen tilbakegang mens bare 15 sluttet med en liten oppgang.

Hele 44 sluttet uendret etter liten handel. I alt ble det omsatt for 6,8 milliarder kroner på en dag da hovedindeksen hadde sunket til 19,69 prosent siden nyttår.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden