Meny

Single etterlyser singelparti

Her er Live Lepperød og Mariann Kihl Berg, begge initiativtakere til SingelSammen, avbildet med Sp-leder Liv Signe Navarsete da partiet ble singelvinneren i 2009. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en undersøkelse sier fire av ti single at de ville stemt på et eget singelparti hvis det fantes.

Det er over 850.000 aleneboende i Norge i dag og gruppen er økende, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Likevel handler samfunnsdebatten stort sett om familiehusholdninger, ifølge interesseorganisasjoner for single.

I en undersøkelse utført av SingelSammen, sier fire av ti single at de ville stemt på et eget singelparti som tok hensyn til single i sitt program, hvis det fantes. 646 personer deltok i undersøkelsen, som nylig ble publisert på organisasjonen sine nettsider.

- Det er spennende at så mange uttrykker støtte til et eget singelparti. Mange har også andre ideologiske saker, men singelsaken er veldig viktig. 850.000 personer lever alene, men likevel har ikke politikerne tatt inn over seg at man må tilrettelegge for denne gruppen, sier Live Lepperød, redaktør for singelnett.no og initiativtaker til interesseorganisasjonen SingelSammen.

Skatt, avgifter og bolig

- Har dere vurdert å starte et singelparti?

- Det er en god ide, kanskje det lar seg gjøre frem i tid. Dette bør sees som et rop til politikerne om at denne gruppen ønsker å bil sett og hørt, sier Lepperød.

63 prosent av de spurte oppgir skattefradrag for aleneboende som en svært viktig sak, mens over halvparten også trekker frem kommunale avgifter, vann og renovasjon etter forbruk, og bedre boligpolitikk tilpasset single.

Over 40 prosent sier at partienes holdninger til disse spørsmålene vil få betydning for hvem som får deres stemme 12. september. Samtidig opplever en av fire at politikerne ikke er opptatt av utfordringene de har som aleneboende.

- Strømprisene eksploderer, boligprisene stiger og leieprisene er høyere enn aldri før. For single er dette en varslet katastrofe, som politikerne skyver unna. Det sies at man selv velger hvordan man vil leve, men det er ikke alltid slik, påpeker Lepperød.

- Diskriminering

Marie Synnes, hovedstyreleder i Ensliges landsforbund, har ikke tro på at et eget singelparti vil få større gjennomslag enn de eksisterende partiene. Forbundet har i årevis kjempet for at de enslige skal få like gode levevilkår som ektepar og barnefamilier. Kostnadene for å bo er naturlig nok høyere for dem som bor alene enn der det er flere som deler på kostnadene. Differensiert fastpris på strøm, bostøtte og skattefradrag er kjernesaker.

- Det er viktig å bruke stemmeretten på det partiet som best kjemper vår sak. Sjekk programmet og snakk med politikerne i din kommune, oppfordrer Synnes.

5. september arrangerer landsforbundet politikerdebatt, hvor strøm og boligbygging blir hovedtemaene.

- Folk skal ha mulighet til å eie sin egen bolig når man har innntekt og betaler skatt, selv om de bor alene. Ellers er det diskriminering, sier Synnes.

Singelfavorittene

Før stortingsvalget for to år siden kåret Singelsammen det beste singelpartiet etter å ha hentet inn informasjon fra de ulike partiene. Da ble Senterpartiet utropt til singelfavoritt fordi de ville gi singelfradrag på skatten. Også i forkant av kommunevalget har interesseorganisasjonen spurt partiene om hva de vil gjøre for å imøtekomme aleneboende som stadig får større vanskeligheter med å klare seg på én inntekt. Svarene de får blir lagt ut på nett.

Ifølge nettredaktøren er det partiene i sentrum, altså Venstre, KrF og Sp, som har den beste singelpolitikken. Likevel viser undersøkelsen at Høyre, Ap og FrP får de fleste stemmene. Lepperød håper på en valgkamp der singelsakene får større oppmerksomhet, noe som vil gjøre det lettere for folk å se forskjell på partiene.

- Hvorfor snakkes det lite om singelsaker?

- Det koster litt ekstra å fronte en slik sak fordi det er mange vanskelige aspekter rundt det å være singel, som for eksempel at noen sliter med økonomi og ensomhet. Vi prøver også å løfte opp de positive sidene ved å være singel, det er både sosialt og hyggelig ettersom mange er i samme situasjon. Men for noen er det klart at det sosiale livet blir begrenset når man bare akkurat har penger nok til smør på brødskiva, sier Lepperød.

Les flere saker om kommunevalget 2011

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært