Tror på enda høyere vekst i boligprisene

Dnb Markest har oppjustert forventningene til boligprisveksten de nærmeste tre årene (foto: Colourbox).
Dnb Markest har oppjustert forventningene til boligprisveksten de nærmeste tre årene (foto: Colourbox).

Lave renter og lavt tilbud fortsetter å drive opp boligprisene de neste tre årene, mener DnB Nor Markets.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligpriskalkulatorer

Boligpriskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboligerSe kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

- Boligprisene har kommet opp på nye rekordnivåer, og vi venter at de kommer til å vokse også i de nærmeste årene, skriver DnB Nor Markets i den nye prognoserapporten Økonomiske utsikter, som legges frem.

Bruktboligprisene i Norge har steget 31 prosent siden bunnen i desember 2008, og har steget 9,6 prosent det siste året.

Om DnB Nor Markets' prognoser slår til, vil en bolig som kostet tre millioner kroner ved utgangen av 2010, koste litt over 3,7 millioner kroner ved utgangen av 2014, en stigning på drøye 24 prosent.

To prisdrivere

DnB Nor Markets mener det er to årsaker til at prisene skal videre opp:

- Etter flere år med svak nybyggingsaktivitet, kombinert med rekordhøy befolkningsvekst, er tilbudet av boliger for lite og nye enheter må bygges. Samtidig er etterspørselen etter bolig høy, som følge av en solid inntektsutvikling for norske husholdninger, et bedret arbeidsmarked og lave rentekostnader, skriver analytikerne.

Les mer fra rapporten: - Unngår dobbeldipp

DnB Nor Markets peker på at de høye boligprisene har gitt et løft i boligbyggingen i år, og aktiviteten i bygg og anlegg vil fortsette å være en vekstdriver i norsk økonomi.

- Og siden det tar tid før boligenhetene kommer ut på markedet, vil begrensninger på tilbudssiden bidra til å løfte boligprisene også i årene fremover, ifølge DnB Nor Markets.

Prognoser for bruktboligprisene i rapporten som ble lagt frem i dag
2011201220132014
8,50%6,50%5,00%2,50%
Prognoser for bruktboligprisene i januar
2011201220132014
8,0%5,0%4,0%0,0%

Prisveksten vil dabbe av Den gjennomsnittlige gjelden i en norsk husholdning er på over to ganger disponibel inntekt.

- Dette er høyt i historisk perspektiv og høyt i forhold til andre land, og byrden vil øke videre fremover. En stadig større del av husholdningene har en gjeldsgrad som må karakteriseres som svært høy - fem ganger inntekten, skriver DnB Nor Markets.

Analytikerne påpeker at dette vil gjøre norsk økonomi mer sårbar og utsatt for brå skift, ettersom forbrukerne kan reagere sterkere dersom det oppstår usikkerhet rundt jobbutsikter og renteutvikling.

- Med en høy gjeldsbyrde og boliglån med flytende rente, vil hver renteøkning fra Norges Bank få større utslag i husholdningenes månedlige renteutgifter. Det er årsaken til at både husholdningenes boligpris- og forbruksvekst avtar fra og med 2013, ifølge DnB Nor Markets.

Les også:

- Lav boligbygging presser opp bruktboligprisene

- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet

- Uendret styringsrente neste to år

-Bolig er et godt lavrentealternativ

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden