Meny

Johnsen varsler stø kurs og høy beredskap

Finansminister Sigbjørn Johnsen og nærings- og handelsminister Trond Giske møtte mandag næringslivsledere for å snakke om uroen i finansmarkedet. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) varsler stø kurs i budsjett- og finanspolitikken. Neste års statsbudsjett vil derfor bli stramt og etter alt å dømme uten mer bruk av oljepenger.

Johnsen og næringsminister Trond Giske (Ap) møtte mandag LO og næringslivstopper for å diskutere finansuroen i Europa og USA.

Statsrådene var særlig opptatt av situasjonen for den konkurranseutsatte industrien.

– Vår beste forsvarsverk er å fortsette å føre en politikk for en stabil, bærekraftig utvikling i norsk økonomi og norske statsfinanser, oppsummerer finansministeren.

Kronekursen viktig

Johnsen slår fast at det viktigste er at vår egen politikk ikke legger ekstra press på det norske rentenivået og den norske kronekursen.

På møtet sa lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, at det norske næringslivsledere frykter mest av alt er en for sterk kronekurs.

– Dette, kombinert med fallende markeder, kan skape problemer for eksportindustrien, sier han.

Les også: Et statsbudsjett med 12 nuller

Lier-Hansen oppfordret Johnsen og Giske om å sørge for at statsbudsjettet for 2012 blir av det nøkterne slaget, slik at Norge sikres handlingsrom dersom utviklingen skulle gå feil vei.

Samarbeid om tiltak

Alle parter la vekt på betydningen av å føre videre samarbeidet fra finanskrisen i 2008. Det var også bred enighet om at det er nødvendig med høy beredskap.

– Det er stor usikkerhet. Vi diskuterte hovedutfordringene som Norge kan stå overfor. Det gjelder å holde kursen, men samtidig å kunne sette inn tiltak raskt dersom uroen ute slår innover Norge, konkluderte direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, etter møtet.

Hold trykket oppe

LO-leder Roar Flåthen sier til NTB at det viktigste er å hindre at en krise vil føre til økt ledighet, og at en høy ledighet biter seg fast. Som de andre legger han vekt på at situasjonen er meget usikker, selv om Norge så langt har sluppet billig unna.

– Likevel er det viktig å holde trykket i virkemiddelapparatet oppe med sikte på fremtidige tiltak. Men det viktigste er at vi har et budsjett som bruker mindre penger i gode tider slik at vi har noe å bruke dersom det skulle bli vanskeligere tider, sier LO-lederen.

Han sier også at samarbeidet mellom regjeringen, fagbevegelsen og næringslivet er unikt for Norge, noe som gir oss større muligheter til å komme helskinnet ut av en krise enn mange andre land.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært