Meny

Rigg-gigant sluker Røkkes oljerigger

Kjell Inge Røkkes Aker Capital, som sitter på 41 prosent av aksjene, har akseptert Transocean-budet (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Transocean byr på Aker Drilling. Budpremien er stor - og Aker har akseptert budet.

Budet fra Transocean, som er verdens største riggselskap, er på 26,50 kroner aksjen. Aker Drilling-aksjen AKD sluttet fredag på 13,35 kroner, dermed utgjør budet fra Transocean en budpremie på nesten 100 prosent.

Budet er 62 prosent over snittkursen for de siste 30 dagene.

-Tilbudet fra verdens fremste boreentreprenør er en stor anerkjennelse av Aker Drillings organisasjon, rigger og fremtidsmuligheter. Transocean og Aker Drilling vil sammen gjøre hverandre bedre. Transaksjonen gjennomføres til konkurransedyktige betingelser. Dette styrker Akers økonomiske handlefrihet ytterligere, og gir mer fleksibilitet i vårt målrettede arbeid for å videreutvikle Akers porteføljer av investeringer. Aker er godt posisjonert for videre verdivekst, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.

Har 60,5 prosent

Kjell Inge Røkkes Aker Capital, som sitter på 41 prosent av aksjene, har akseptert Transocean-budet, ifølge en pressemelding fra Transocean. Total har Transocean sikret seg aksept fra aksjonærer som til sammen eier 60,5 prosent av aksjene i Aker Drilling.

Aker ASAs heleide datterselskap Aker Capital har i dag solgt nesten 15 millioner aksjer aksjer i Aker Drilling, tilsvarende en eierandel på 5 prosent, til Transocean Offshore Holdings Limited.

Transocean har varslet et frivillig tilbud på alle utestående aksjer i Aker Drilling til kurs 26,50 kroner per aksje. Tilbudet forutsetter at Transocean oppnår en samlet eierandel på mer enn 2/3 av aksjene i Aker Drilling. Aker Capital har gitt sin forhåndsaksept på å selge sin resterende eierpost på om lag 36,1 prosent i Aker Drilling.

Milliardgevinst

Prisen på 26,50 kroner per aksje tilsvarer 3.255 millioner kroner for Akers samlede eierandel i Aker Drilling. Dersom Transocean oppnår tilstrekkelig aksept for sitt frivillige tilbud, vil det gi en regnskapsmessig gevinst i tredje kvartal isolert sett på 1 191 millioner kroner i regnskapet for Aker ASA og holdingselskaper, og en samlet gevinst for året på 921 millioner kroner.

- Det har vært flere muligheter med interessante aktører, men Transocean var raskt på banen med et akseptabelt kontanttilbud. Dette er bra for Aker Drilling og alle aksjonærer, sier Eriksen.

Aker Drilling eier to av verdens største og mest avanserte rigger, Aker Barents og Aker Spitsbergen.

Transocean er verdens største riggselskap, og eide riggen Deepwater Horizon som sank i Mexicogulfen i april ifjor, etter en eksplosjon ombord. Ulykken tok livet av 11 mennesker og førte til den største oljeutblåsingen i amerikansk historie.

Les også:

To oljearbeidere i én seng

Stabil oljepris i nervøst marked

750 fat olje har rent ut i Nordsjøen

Aker-resultatet: - Lett å bli litt hissig

Bommet på kjempefunnet med 3 meter i 1971

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært