Meny

- Renten skal opp

- Det er viktig å understreke at rentebanen er en betinget prognose, ikke et løfte skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i en kronikk (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk økonomi er robust. Bankene våre er solide. Vi har lav ledighet og nokså god vekst i økonomien. Så lenge dette bildet ikke endres, er det grunn til å vente at renten etterhvert skal opp, slår sentralbanksjef Øystein Olsen fast.

Det er utsikter til lavere økonomisk vekst i flere land. Både USA og mange land i Europa har høy gjeld i offentlig sektor og store underskudd i sine statsfinanser. Innstramminger må til. Samtidig vil tiltak som demper underskuddet på kort sikt også bremse aktiviteten. Finansmarkedene preges av uro og usikkerhet, skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i en kronikk i Dagens Næringsliv mandag.

Men norsk økonomi er robust, understreker han.

- Statsfinansene er gode, våre banker er solide, vi har lav arbeidsledighet og nokså god vekst i økonomien. Så lenge dette bildet ikke endres, er det grunn til å vente at renten etterhvert skal opp fra dagens lave nivå. Samtidig må vi ta inn over oss at vi blir påvirket av uro og svakere utsikter internasjonalt. Vi har en åpen økonomi. Norske bedrifter vil merke det hvis avsetningsmulighetene blir dårligere eller finansieringen av virksomheten vanskeligere. Pengepolitikken kan reagere raskt på endringer i utsiktene. Det kom til uttrykk i Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret forrige onsdag, skriver han i kronikken.

- En betinget prognose - ikke et løfte

Norges Bank har tidligere varslet at renten sannsynligvis ville bli satt opp nå i august. Det skjedde ikke.

- Det er viktig å understreke at rentebanen er en betinget prognose, ikke et løfte. Usikkerheten illustreres og drøftes i de pengepolitiske rapportene som banken legger frem tre ganger i året. (...) Rentesettingen rettes inn mot å holde inflasjonen lav og stabil. Pengepolitikken skal samtidig bidra til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting. Når forutsetningene endres, vil pengepolitikken endres på en slik måte at vi oppnår disse målene best mulig, skriver Øystein Olsen.

Les også:

Rører ikke renten

Slik påvirker krisen din økonomi

Børskrisen handler om psykologi, ikke økonomi

Her kan du kjøpe deg loungetilgang

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært