Meny

Sterk pågang av bekymrede sparekunder

Børskriser kommer med jevne mellomrom (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har den siste uken hatt mange bekymrede sparekunder som var sterkt preget av panikkstemningen i aksjemarkedet, sier daglig leder i Nordnet Bank, Anders Skar.

Han mener det er naturlig at privatpersoner blir bekymret for sparepengene når avisoverskriftene kan tyde på at verden er i ferd med å gå under.

– Derfor foretok vi en gjennomgang av aksjemarkedet de siste 20 år for å kunne gi publikum en nøktern vurdering av hvor lenge panikken ville vare denne gang. Resultatet var interessant, sier Skar.

Les: Rømmer aksjefond

– Siden 1990 har vi hatt fem nedgangsperioder som har vart lenger enn den siste. Fra 29. juli opplevde vi børsfall i sju dager på rad. De fem tidligere nedgangsperiodene har vart fra ni til 11 dager. På samme måte registrerte vi oppgangsperiodene. Også de har vi hatt fem av, og varigheten har ligget mellom åtte og ti dager, sier Skar.

Psykologi, ikke økonomi

Børskrisen handler denne gang mer om børspsykologi enn økonomi, mener Skar. Han sier at markedet reagerer på avisoverskrifter og rykter. Deretter tolkes allerede kjent informasjon negativt og investorer handler i skrekk og panikk i stedet for å bygge på erfaring og sunn fornuft.

Les: Aksjefondfavorittene raser i verdi

– Denne tilstanden vil stabilisere seg når den verste panikken slipper taket, og det kan virke som vi nå er kommet dit, sier Skar.

Han mener det er viktig å ta inn over seg at de problemene sparerne nå står overfor er tidløse og de gjentar seg stadig.

– Det er egentlig ganske lite som er nytt på børsen og i markedet. Dette er verken den første eller siste krisen og rådene er som før: Unngå panikk, tenk langsiktig og styr unna både frykt og grådighet.

Finn ditt risikonivå

– Det er viktig at alle som sparer i aksjemarkedet forstår og aksepterer den risiko det medfører. Det finnes ingen «gratis lunsj» i aksjemarkedet. Den som ønsker høy avkastning, må også ta høy risiko. Det er ikke bare solskinnsdager på Oslo Børs. Derfor må sparere ruste seg til å møte regnværsdagene uten å få panikk, mener Skar.

Kalkulator: Hvor høy aksjeandel tåler du

Han mener det viktigste er at pengene plasseres på en måte som passer den enkeltes risikoprofil. Altfor mange overvurderer sin egen risikovilje i gode tider. Den største faren ved risiko er at man for lett gir opp sin langsiktige sparestrategi når svingningene blir for store og selger alt for å ikke tape mer.

– Tåler du ikke at sparepengene dine svinger i verdi, skal du unngå å ta risiko, fastslår Skar.

Ikke tro på timing

Skar mener det i alle sammenhenger er viktig at den jevne sparer ikke legger alle egg i en kurv. Spre pengene mellom rentesparing og aksjesparing og mellom aksjer og fond.

Skar leder en virksomhet der mange handler aksjer også på kortsiktig basis, og vet at alle sparere har en drøm om å kjøpe aksjen på bunn og selge den på topp. Historikken viser dessverre at det motsatte ofte er det som skjer. Hvis man ikke har unik kunnskap og innsikt bør man unngå å «time» markedet. Det er enklere og mer lønnsomt for de aller fleste å spare jevnlig og se bort fra svingningene. Bruk tid på kjøpsprosessen og på salgsprosessen

(©NTB)

Privatøkonomi
Populært