Meny

- Den forrige krisen har vel egentlig aldri opphørt

- Det er nok av dyktige mennesker, men de kommer ikke til, fordi de støter mot et offentlig byråkrati, som fratar dem enhver arbeidslyst og initiativ. Kanskje blir de også rent fysisk hindret fordi de ikke får tillatelser, sier eiendomsinvestor Olav Thon (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pessimistisk Olav Thon vil halvere investeringene og nedbetaler gjeld.

Uroen herjer verdens finansmarkeder, og flere land trues av stor statsgjeld, ikke minst verdens største økonomi, USA. Spørsmålet er nå om verdensøkonomien vil preges av dette lenge, og i hvilken grad Norge rammes.

- Jeg har jo hevdet et pessimistisk syn på tingene, faktisk i årevis, helt tilbake før den forrige krisen. Og den krisen har vel egentlig aldri opphørt, sier eiendomsinvestor Olav Thon til DN.no.

På halv maskin

Thon har drevet med eiendom siden 50-tallet, altså i over seksti år. Han har stadig kjøpt seg opp og bygget ut, men nå tar han rev i seilene.

- Jeg er forsiktig med nyinvesteringer. Vi har bygget for mellom to og tre milliarder kroner per år i en ganske lang årrekke, men vår investeringstakt de neste par årene er i hvert fall betydelig lavere enn tidligere, omtrent halvert. Det tror jeg er klokt, sier han.

Krever vekst - som ikke kommer

Han forteller at eiendomsutbygging er et tog som tar litt tid å stoppe – og større prosjekter som allerede er satt i gang går videre. Men takten er satt ned, både for hoteller og kjøpesentre.

-Jeg tror at bygging av kjøpesentre har nådd et nivå der vi måtte ha en vekst hvis det skulle bli noe, og jeg tror ikke vi får noen vekst i Norge. Vi har en omsetning på noe over 50 milliarder kroner på kjøpesentrene, og hvis vi klarer å opprettholde det fremover tror jeg det er planen. Jeg tror heller ikke hotellene får noen vekst, sier han.

Ikke statsgjeld

Gjeldskrisen i Hellas har preget nyhetsbildet i lang tid, samt S&P sin nedgradering av USAs kredittverdighet og trusselen om at Italia og Spania skal trenge hjelp. Thon tror dette handler om noe annet enn statsgjeld og kredittskvis hos banker.

-Det jeg alltid har hevdet er at det som er det store problemet for næringslivet er byråkratiet. Det er så ødeleggende for den alminnelige næringsvirksomhet at mange gir opp på halvveien, og mange som kunne produsere mye og skaffe mange arbeidsplasser blir opptatt av å løpe og fylle ut skjemaer, sier han.

Han mener land som Taiwan, Singapore og Sør-Korea har kunnet vokse i rasende fart fordi de ikke har slike byråkratier.

-Jeg tror at den krisen som noen mener skal gå over om ikke så altfor lenge, kommer til å bli meget langvarig. Den kommer til å vare til denne næringslivsfiendtlige politikk som føres i veldig mange vestlige land blir borte, sier Thon.

Ikke bedre enn PIGS

Thon mener antall offentlig ansatte i Norge er rekordhøyt, men at vi slett ikke er alene i Europa.

-Jeg tror ikke noe på at det skyldes dyktig ledelse at vi er bedre stilt enn «PIGS»-landene (Portugal, Italia, Hellas/Greece og Spania, red anm.).Det skyldes oljen, sier Thon.

Han mener byråkratispredning er et problem som har dukket opp mange ganger gjennom historien, helt fra Romerrikets storhetstid.

- Når et rike har vært på topp lenge nok, sprer byråkratiet seg, og det blir bare til at det skapes arbeidsplasser i det offentlige. Så går det nedover, sier Thon.

Flyplass med tak

Thon har flere eksempler på hvordan han opplever at egne selskaper har blitt hemmet av byråkrati, ikke minst flyplassen på Rygge, der han eier 40 prosent.

-Det står vel senest i dag i DN at vi har tapt 300 millioner kroner siden vi startet. En vesentlig årsak er at staten var redd for at konkurransen fra Rygge skulle ramme Gardermoen og vi fikk en øvre grense for antall passasjerer. Derfor hadde vi uhyre vanskelig for å komme i gang, sier Thon.

Han mener det er vannvittig å skulle forhandle med flyselskaper når man ikke kan love at de får fortsette å fly hvis det kommer for mange passasjerer.

-Vi var dømt til underskudd. Taket ble riktignok hevet, men dette er vel det eneste stedet i verden der myndighetene begrenser dette. Det er ren forakt for næringslivet, sier han.

- Kjøp gull, eller eiendom

Thon forteller at selskapet i første halvår betalte tilbake rundt en halv milliard kroner av gjelden, som representerer 7-8 prosent av det de skylder. Det er ikke normalt for en mann som er vant til å ekspandere og benytte lån for å vokse.

- Hva vil du anbefale folk å gjøre i dagens situasjon?

-Sånn det kjøres nå burde man sikre seg realverdier i form av fast eiendom eller kjøpe gull, sier han, og understreker at han selv ikke har noe gull.

- Skal prisene på fast eiendom ned?

-Se på utviklingen i Olav Thon eiendom . Børsen er ned 20 prosent, vi har gått ned med omtrent fem prosent. Det tror jeg er riktig ut fra fremtidsutsiktene for fast eiendom, sier han og antyder at utsiktene ikke er de beste for næringseiendom, men bedre enn mye annet.

Les hva andre næringslivstopper tror om dagens situasjon:

Bjør Kjos: - Ingen er tjent med nervøse investorer

Kristian Siem: - Frykter ikke nedgang i verdensøkonomien

Les også:

- Markedet er vel like skuffet som oss

Fantasigevinst for Spotify-ansatte

Drita kjedelig, men det virker

Les flere nyheter her

-Se på utviklingen i Olav Thon eiendom . Børsen er ned 20 prosent, vi har gått ned med omtrent fem prosent. Det tror jeg er riktig ut fra fremtidsutsiktene for fast eiendom, sier han og antyder at utsiktene ikke er de beste for næringseiendom, men bedre enn mye annet.

Populært