Meny

Rømmer aksjefond

Det er trukket ut mest penger fra amerikanske fond med 64,7 milliarder kroner den siste uken (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorene har ikke trukket ut mer penger fra aksjefond siden 2008.

Denne uken trakk investorer mer penger ut av aksjefond enn noen gang siden finanskrisen i 2008. Hele 3,5 milliarder dollar, altså 19,4 milliarder kroner, rant ut av globale aksjefond, det største nettotapet siden den andre uken i oktober 2008, sier Cameron Brandt, forskningsdirektør ved EPFR Global, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Verst har det gått for fond som investerer i amerikanske aksjer. Der trakk investorer ut 11,7 milliarder dollar, eller 64,7 milliarder kroner, i løpet av uken som endte 10. august.

Søker trygghet

Investorer verden over har søkt seg til trygge havner som pengemarkedsfond og gull. Pengemarkedsfond hadde en netto innførsel på nesten 50 milliarder dollar den samme uken, understreker Financial Times.

- Det har hersket en følelse av kapitulering denne uken, da vi har sett investorer søke dekning, sier Brandt til Bloomberg.

De voldsomme kapitalbevegelsene kom i løpet av en uke der kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's besluttet å nedgradere USAs statsgjeld for aller første gang, fra toppkarakteren AAA til AA+. Nyheten kom etter en rekke svake amerikanske makroøkonomiske indikatorer, og mens gjeldskrisen i eurosonen fortsatt skaper stor usikkerhet. Denne uken skapte spekulasjoner rundt Frankrikes kredittvurdering og rykter om dårlig finansiell soliditet i franske banker nye bølger i aksjemarkedene.

Ekstreme svingninger

Financial Times understreker at man ikke skal la seg lure av at børsene ser ut til å ha kommet seg relativt helskinnet ut av denne ukens handel. I skrivende stund ligger for eksempel Dow Jones-indeksen i USA an til å måtte tåle kun en nedgang på 1,7 prosent gjennom denne svært turbulente uken. Men det er første gang på over én uke at det amerikanske markedet stiger for andre dag på rad. Med andre ord har Dow Jones-indeksen vekslet fra negativt til positivt terreng annenhver dag gjennom hele syv handelsdager på rad - en rekord på Wall Street.

- Ekstraordinært er det aller minste du kan si... Bevegelsenes omfang viser at markedene priser inn noe ordentlig apokalyptisk, sier aksjestrateg David Shairp i JP Morgan Asset Management.

Uro i aksjemarkedene på grunn av svakere utsikter for verdensøkonomien, som noen frykter kan være på vei mot en ny resesjon, har også gitt seg utslag i lavere rente på amerikanske statsobligasjoner - paradoksalt nok etter S&Ps nedgradering. På onsdag auksjonerte USA bort tiårige papirer til rekordlave 2,14 prosents rente, skriver CNN.

Les mer:

Wall Street fortsetter opp

Børsen opp igjen

EU-land forbyr shortsalg av finansaksjer

Frisk kapital blir til sure tap

Les flere nyheter her

Populært