Meny

Hyller fortsatt Fidel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fidel Castro fyller år i dag. - En enorm leder, mener hans norske støttespiller, Terje Enger.

Fakta om Fidel

* Fidel Castro Ruz ble født 13. august 1926 på en sukkerplantasje i Holguín-provinsen på Cuba

* Faren var velstående Angel Castro og moren husholdersken Lina Ruz, som faren ikke var gift med

* Ledet revolusjonen mot diktatoren Fulgencio Batistas regime

* 1. januar 1959 flyktet Batista, og Castro og hans 26. juli-bevegelse tok makten

* Castro ble statssjef i 1959, og han gjorde etter hvert Cuba til den vestlige halvkules eneste kommunistiske samfunn

* Ble alvorlig syk i 2006 og måtte overlate ledelsen av partiet og landet til broren Raúl. Han fortsatte formelt som president til 2008 og som førstesekretær i kommunistpartiet til 2011. (©NTB)

Fidel. Det er usannsynlig, men like fullt sant. En hel verden er på fornavn med en 85 år gammel tidligere statsleder som har forsøkt å bygge en sosialistisk utopi på en en liten karibisk øy.

I flere dager har det offisielle Cuba markert fødslsdagen hans. Men selv om Terje Enger (73) fortsatt hyller Fidel som en «enorm leder», vil dagens leder av Cubaforeningen i Norge ikke sprette sjampanjeflasker til revolusjonslederens ære i dag.

- Nei, jeg vil nok nøye meg med å sende ut en melding til medlemmene om ulike mediaoppslag i anledning dagen, sier Enger til ABC Nyheter.

Selv lå han som ung sjømann til havn på Cuba da revolusjonen brøt ut i 1958, og skipet lå i blant annet hovedstaden Havana et par uker etterpå.

- Jeg var der mange ganger som sjømann, og har vært der flere ganger etterpå. Jeg skjønner ikke de som lengter tilbake til tiden før revolusjonen, sier 73-åringen.

- Dyp økonomisk krise

I dag er det Fidels yngre bror, Raúl Castro, som sitter med makten over landets 11,5 millioner innbyggere. Etter at revolusjonsikonet Fidel ble syk i 2006 har han gradvis gitt fra seg ulike maktposisjoner. Posisjonen som førstesekretær i det statsbærende kommunistpartiet ble først oppgitt på kongressen i april i år.

Les også: Verste tørke i Cuba på 50 år

80-årige Raúl har i de siste fem årene innført enkelte økonomiske reformer. Cuba-kjennere sier at han har hentet inspirasjon til disse fra Kina og Vietnam hvor det innføres et kapitalistisk økonomisk system som underlegges Kommunistpartenes kontroll.

- Cuba er i en dyp økonomisk krise. Radikale økonomiske reformer er nødvendige, sier Vegard Bye som er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sin avdeling for internasjonal økonomi.

Han har skrevet bok - Bolívars uekte sønner - om de ulike venstrebevegelsene som har tatt makten i flere latin-amerikanske land og er i dag også tilknyttet et prosjekt som ser særlig på Cubas økonomiske utfordringer.

Bye tror ikke dagens bursdagsbarn har mistet betydning.

- Fidel er nok fortsatt med som en viktig del av beslutningssystemet, men mer og mer tyder på at Raúl går sine egne veier og ikke alltid følger Fidels råd. Raúl er mer pragmatisk enn storebroren og dermed villig til å kaste gamle posisjoner over bord, sier han.

Terje Enger mener Fidel Castro var en enorm leder. Foto: Jo Gjessing/SV)Terje Enger mener Fidel Castro var en enorm leder. Foto: Jo Gjessing/SV)

Noe av det samme sier cubakjenneren Willy Rasmussen. Han er amanuensis ved Handelshøyskolen i Bergen og har besøkt landet hvert år siden 1988. I fjor tilbragte han to måneder der.


- Fidel har aldri innrømmet feil. Det har Raúl, og han har også sagt at det er behov for strukturelle endringer i økonomien.

Regimet har problemer

Rasmussen mener at Cuba står overfor to store problemer på mikroplan.

- Regimet har sagt at rasjoneringskortene skal avvikles. I dag subsidierer det offentlige både mat og helsesystemet, og folk er veldig engstelige for hva det vil bety.

- Det andre er at den konvertible valutaen som i dag er sterkere enn dollaren. Problemet er at man får lønn i peso, mens mange av de viktigste varene er å få kjøpt for konvertible peso som er 25 ganger mer verdt.

- Dette øker klasseforskjellene, konkluderer han.

Rasmussen mener en tredjedel av befolkningen fortsatt støtter revolusjonen, mens en tredjedel er motstandere og at resten stiler seg likegyldige. Samtidig tror han folk nå ønsker en åpnere økonomi.

Det tror også Nupi-forskeren Vegard Bye.

- Det legges nå opp til å stenge statlig virksomhet. Det kan føre til at en tredjedel av landets arbeidstokk mister jobben uten at det finnes alternativer. Der ligger den store spenningen.

Les også: Kan føre til masseutvandring

- Det er nødvendig med en reell privat sektor, at regimet tillater folk å tjene så mye penger at de kan reinvestere, sier han.

De to akademikerne sier begge at tidligere forsøk på mindre økonomiske reformer har blitt kvelt av en svært høy beskatning.

- På siste partikongress i april sa Raúl at Cuba foreløpig ikke var klar for å tillate kapitalakkumulasjon hos private, men sa samtidig at partiledelsen hadde notert seg forslaget. Fidel derimot, han hater jo alt som ligner kapitalisme, sier Bye.

- Det har utviklet seg en ny elite som har interesse av at dagens system fortsetter - den militær-økonomiske eliten. Men kommer det økonomisk krise, så vil nok også den ideologiske motstanden forsvinne.

I dag har et militært kontrollert selskap, GAESA, en enorm innflytelse på økonomien. det vel ansette britiske tidsskriftet The Economist har tidligere i år anslått deres andel av økonomien til å være på omlag 40 prosent.

Og dette kan øke. Nylig har en annen toppmilitær blitt utnevnt som leder for et annet statlig konglomerat, CIMEX. Dette selskapet er Cuba største og har ansvaret for pengeoverføringene fra cubanere i utlandet, samtidig som det står for utleie av eiendom til utlendinger.

Endringer kommer

Også Cubaforeningens Terje Enger mener at de økonomiske reformene kommer for seint. Men han tror regimet fortsatt har evnen til å reformere seg.

- Det er nødvendig å få i stand et hjemmemarked. Dagens reformer er ikke tilstrekkelige, men dette er bare en start, sier han.

Enger anslår at to tredjedeler av den cubanske befolkningen slutter opp om revolusjonen og at bare et lite mindretall er motstandere.

- Jeg har vanskelig for å tro det med de militære. Dette er ikke Egypt. Politikerne har kontroll, sier han.

- Men om fem år har nok Raúl sannsynligvis gått av til fordel for yngre krefter, tror Enger.

Willy Rasmussen tror at enten vil et annet medlem av Castro-familien overta, eller så vil en høytstående militær ta makten.

Vegard Bye tror hele regimet kan være forandret om bare fem års tid.

- Man skal være veldig forsiktig med å spå, det har jo vist en enorm overlevelsesevne. Dette er en veldig interessant prosess å følge; det er sluppet løs noen økonomiske reformer som vil spille over til politikken. Men i løpet at fem år vil det hele ha endret seg, tror jeg. Kanskje noe tidligere.

- Uansett, det er vanskelig å tro at dagens 80-åring er mannen for fremtiden.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG: - Selv kjente personer har rett til privatliv07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog
Siste nytt
08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42NorgeRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31NorgeMener Giske kan kreve erstatning fra VG: - Selv kjente personer har rett til privatliv07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog
Populært