Meny

Hyller fortsatt Fidel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fidel Castro fyller år i dag. - En enorm leder, mener hans norske støttespiller, Terje Enger.
Fakta om Fidel

* Fidel Castro Ruz ble født 13. august 1926 på en sukkerplantasje i Holguín-provinsen på Cuba

* Faren var velstående Angel Castro og moren husholdersken Lina Ruz, som faren ikke var gift med

* Ledet revolusjonen mot diktatoren Fulgencio Batistas regime

* 1. januar 1959 flyktet Batista, og Castro og hans 26. juli-bevegelse tok makten

* Castro ble statssjef i 1959, og han gjorde etter hvert Cuba til den vestlige halvkules eneste kommunistiske samfunn

* Ble alvorlig syk i 2006 og måtte overlate ledelsen av partiet og landet til broren Raúl. Han fortsatte formelt som president til 2008 og som førstesekretær i kommunistpartiet til 2011. (©NTB)

Fidel. Det er usannsynlig, men like fullt sant. En hel verden er på fornavn med en 85 år gammel tidligere statsleder som har forsøkt å bygge en sosialistisk utopi på en en liten karibisk øy.

I flere dager har det offisielle Cuba markert fødslsdagen hans. Men selv om Terje Enger (73) fortsatt hyller Fidel som en «enorm leder», vil dagens leder av Cubaforeningen i Norge ikke sprette sjampanjeflasker til revolusjonslederens ære i dag.

- Nei, jeg vil nok nøye meg med å sende ut en melding til medlemmene om ulike mediaoppslag i anledning dagen, sier Enger til ABC Nyheter.

Selv lå han som ung sjømann til havn på Cuba da revolusjonen brøt ut i 1958, og skipet lå i blant annet hovedstaden Havana et par uker etterpå.

- Jeg var der mange ganger som sjømann, og har vært der flere ganger etterpå. Jeg skjønner ikke de som lengter tilbake til tiden før revolusjonen, sier 73-åringen.

- Dyp økonomisk krise

I dag er det Fidels yngre bror, Raúl Castro, som sitter med makten over landets 11,5 millioner innbyggere. Etter at revolusjonsikonet Fidel ble syk i 2006 har han gradvis gitt fra seg ulike maktposisjoner. Posisjonen som førstesekretær i det statsbærende kommunistpartiet ble først oppgitt på kongressen i april i år.

Les også: Verste tørke i Cuba på 50 år

80-årige Raúl har i de siste fem årene innført enkelte økonomiske reformer. Cuba-kjennere sier at han har hentet inspirasjon til disse fra Kina og Vietnam hvor det innføres et kapitalistisk økonomisk system som underlegges Kommunistpartenes kontroll.

- Cuba er i en dyp økonomisk krise. Radikale økonomiske reformer er nødvendige, sier Vegard Bye som er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sin avdeling for internasjonal økonomi.

Han har skrevet bok - Bolívars uekte sønner - om de ulike venstrebevegelsene som har tatt makten i flere latin-amerikanske land og er i dag også tilknyttet et prosjekt som ser særlig på Cubas økonomiske utfordringer.

Bye tror ikke dagens bursdagsbarn har mistet betydning.

- Fidel er nok fortsatt med som en viktig del av beslutningssystemet, men mer og mer tyder på at Raúl går sine egne veier og ikke alltid følger Fidels råd. Raúl er mer pragmatisk enn storebroren og dermed villig til å kaste gamle posisjoner over bord, sier han.

Terje Enger mener Fidel Castro var en enorm leder. Foto: Jo Gjessing/SV)Terje Enger mener Fidel Castro var en enorm leder. Foto: Jo Gjessing/SV)

Noe av det samme sier cubakjenneren Willy Rasmussen. Han er amanuensis ved Handelshøyskolen i Bergen og har besøkt landet hvert år siden 1988. I fjor tilbragte han to måneder der.


- Fidel har aldri innrømmet feil. Det har Raúl, og han har også sagt at det er behov for strukturelle endringer i økonomien.

Regimet har problemer

Rasmussen mener at Cuba står overfor to store problemer på mikroplan.

- Regimet har sagt at rasjoneringskortene skal avvikles. I dag subsidierer det offentlige både mat og helsesystemet, og folk er veldig engstelige for hva det vil bety.

- Det andre er at den konvertible valutaen som i dag er sterkere enn dollaren. Problemet er at man får lønn i peso, mens mange av de viktigste varene er å få kjøpt for konvertible peso som er 25 ganger mer verdt.

- Dette øker klasseforskjellene, konkluderer han.

Rasmussen mener en tredjedel av befolkningen fortsatt støtter revolusjonen, mens en tredjedel er motstandere og at resten stiler seg likegyldige. Samtidig tror han folk nå ønsker en åpnere økonomi.

Det tror også Nupi-forskeren Vegard Bye.

- Det legges nå opp til å stenge statlig virksomhet. Det kan føre til at en tredjedel av landets arbeidstokk mister jobben uten at det finnes alternativer. Der ligger den store spenningen.

Les også: Kan føre til masseutvandring

- Det er nødvendig med en reell privat sektor, at regimet tillater folk å tjene så mye penger at de kan reinvestere, sier han.

De to akademikerne sier begge at tidligere forsøk på mindre økonomiske reformer har blitt kvelt av en svært høy beskatning.

- På siste partikongress i april sa Raúl at Cuba foreløpig ikke var klar for å tillate kapitalakkumulasjon hos private, men sa samtidig at partiledelsen hadde notert seg forslaget. Fidel derimot, han hater jo alt som ligner kapitalisme, sier Bye.

- Det har utviklet seg en ny elite som har interesse av at dagens system fortsetter - den militær-økonomiske eliten. Men kommer det økonomisk krise, så vil nok også den ideologiske motstanden forsvinne.

I dag har et militært kontrollert selskap, GAESA, en enorm innflytelse på økonomien. det vel ansette britiske tidsskriftet The Economist har tidligere i år anslått deres andel av økonomien til å være på omlag 40 prosent.

Og dette kan øke. Nylig har en annen toppmilitær blitt utnevnt som leder for et annet statlig konglomerat, CIMEX. Dette selskapet er Cuba største og har ansvaret for pengeoverføringene fra cubanere i utlandet, samtidig som det står for utleie av eiendom til utlendinger.

Endringer kommer

Også Cubaforeningens Terje Enger mener at de økonomiske reformene kommer for seint. Men han tror regimet fortsatt har evnen til å reformere seg.

- Det er nødvendig å få i stand et hjemmemarked. Dagens reformer er ikke tilstrekkelige, men dette er bare en start, sier han.

Enger anslår at to tredjedeler av den cubanske befolkningen slutter opp om revolusjonen og at bare et lite mindretall er motstandere.

- Jeg har vanskelig for å tro det med de militære. Dette er ikke Egypt. Politikerne har kontroll, sier han.

- Men om fem år har nok Raúl sannsynligvis gått av til fordel for yngre krefter, tror Enger.

Willy Rasmussen tror at enten vil et annet medlem av Castro-familien overta, eller så vil en høytstående militær ta makten.

Vegard Bye tror hele regimet kan være forandret om bare fem års tid.

- Man skal være veldig forsiktig med å spå, det har jo vist en enorm overlevelsesevne. Dette er en veldig interessant prosess å følge; det er sluppet løs noen økonomiske reformer som vil spille over til politikken. Men i løpet at fem år vil det hele ha endret seg, tror jeg. Kanskje noe tidligere.

- Uansett, det er vanskelig å tro at dagens 80-åring er mannen for fremtiden.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært