Meny

Italienerne må tåle flere og dypere kutt

Italias statsminister Silvio Berlusconi varsler kraftige budsjettkutt både i 2012 og 2013 (foto: Scannpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi varsler dramatiske nye sparetiltak i tillegg til innstrammingene som allerede er kunngjort.
Fakta om Italias spareplan
 • Italias regjering varsler innsparinger på statsbudsjettet på 45 milliarder euro eller 352,5 milliarder kroner. 20 milliarder euro skal spares i 2012 og 25 milliarder euro i 2013.
 • Av dette skal 8,5 milliarder euro komme fra kutt i offentlige utgifter.
 • Skattene skal økes med 5 prosent for dem som tjener over 90.000 euro i året og med 10 prosent for dem som tjener over 150.000 euro.
 • Innsparingene kommer på toppen av en spareplan på 48 milliarder euro som ble vedtatt i juli.
 • Målet er at budsjettet skal gå i balanse i 2013 mot 2014 som tidligere planlagt
 • Italias statsgjeld er på 120 prosent av BNP.

(Kilde: AFP) (©NTB)

 

Fakta om økonomien i Italia

 • Italia er verdens åttende største økonomi.
 • Landet har en utviklet industriøkonomi. Industrien er konsentrert i nord, mens Sør-Italia er mer landbruksbasert og har høyere arbeidsløshet. Landet har en betydelig svart økonomi, spesielt innenfor landbruket, byggenæringen og tjenesteyting.
 • Bruttonasjonalprodukt (2010): 10,9 billioner.
 • Økonomisk vekst (2010): 1,1 prosent etter en tilbakegang på 5 prosent i 2009.
 • Budsjettunderskudd (2010): 4,6 prosent av BNP.
 • Statsgjeld (2010): 118,1 prosent av BNP.
 • Arbeidsløsheten (februar 2011): 8,4 prosent.

©NTB)

De nye tiltakene beløper seg til totalt 45 milliarder euro i årene 2012 og 2013. Hensikten med kuttene er å bringe statsbudsjettet i balanse innen 2013 og styrke tilliten til den italienske økonomien.

Pengene skal hentes inn gjennom blant annet økt skatt for folk med høye inntekter og milliardkutt i offentlige utgifter.

Finansminister Giulio Tremonti sier at Italia trenger «svært kraftige» innstrammingstiltak. Han varsler også at den offentlige forvaltningen, både på lokalt og regionalt nivå, skal slankes betydelig de nærmeste par årene.

Vil ha balanse

Ifølge sentralt plasserte kilder planlegger Berlusconi å spare 20 milliarder euro neste år og 25 milliarder året etter. Totalsummen tilsvarer omkring 350 milliarder kroner.

Les: Tankesmie spår gjeldskrise i Italia

De nye kuttene kommer i tillegg til en allerede varslet sparepakke på 48 milliarder euro som det ble oppnådd enighet om i juli. De nye sparetiltakene var opprinnelig ventet å bli på 30 milliarder euro, men beløpet blir nå altså kraftig økt.

Italias regjering skulle møtes fredag kveld klokken 19 for å diskutere den nye spareplanen og tiltak som kan gi økt økonomisk vekst.

Tvil om handlekraft

Det er stor usikkerhet knyttet til den italienske økonomien i finansmarkedene. Et tegn på det er Milano-børsens kraftige svingninger denne uken.

Les: Berlusconi: - Finanskrisen er her

Det er Italias statsgjeld på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) som først og fremst bekymrer investorer og politikere i eurosonen.

Tvil om den italienske regjeringens handlekraft og evne til å kontrollere landets finansielle situasjon førte til at mange investorer plutselig kvittet seg med sine italienske obligasjoner.

Italias lånekostnader skjøt deretter i været, men situasjonen roet seg noe etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) begynte å kjøpe italienske obligasjoner.

Stormakt

Mange økonomer peker på at EU vil kunne klare å redde land som Portugal, Irland og Hellas, men at eurosamarbeidet vil ha et langt større problem dersom Italia eller Spania ikke klarer å betjene gjelden sin.

Italia er verdens åttende største økonomi og dermed en av eurosonens absolutte økonomiske stormakter.

Italia var også blant de europeiske landene som fredag midlertidig forbød shortsalg av finansaksjer i et forsøk på å gjenopprette tilliten til bankvesenet. Shortsalg, også kjent som blankosalg, betyr i praksis å vedde på at en bestemt aksje vil synke i verdi. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært