Meny

Oljefondet tapte 133 milliarder i sommer

Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet oppnådde en avkastning på fire milliarder kroner i andre kvartal i år. Men så kom børsuroen.

Se også

Oljefondet
Les mer om oljefondet.

Oljefondskalkulator
Oljefondskalkulator viser deg hvordan Oljefondet virker, og du kan regne ut hvor stor «din» andel er av den.

Markedsverdien av Oljefondet
Etter kvartalets utløp har verdien av Oljefondet falt kraftig i takt med børsfallet. I dag ligger verdien på Oljefondet på omtrent 2980 millarder, ned fra 2111 milliarder. Sjekk den aktuelle markedsverdien for oljefondet her. Denne oppdateres kontinuerlig (i grønt til høyre på siden).

Statens pensjonsfond utland tjente fire milliarder kroner i løpet av årets andre kvartal, ifølge kvartalsrapporten som Norges Bank la frem fredag. Norges Bank forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet.

Den samlede avkastningen var på 0,3 prosent i kvartalet. Verdien av aksjeinvesteringene falt med 0,7 prosent, mens verdien av renteinvesteringene steg med 1,8 prosent.

Avkastningen er målt i internasjonal valuta.

Fondet, som gjerne omtales som oljefondet, hadde til sammenligning en avkastning på på 2,1 prosent i årets første kvartal, tilsvarende 59 milliarder kroner.

Lavere risikovilje

- Tegn til svakere økonomisk vekst i USA og Europa, og bekymringer rundt ringvirkningene av den europeiske statsgjeldkrisen, reduserte risikoviljen i markedene i kvartalet, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en pressemelding fra Norges Bank fredag.

- Samtidig økte etterspørselen etter statsobligasjoner, fra land som Tyskland, Storbritannia, Frankrike og USA, sier Slyngstad.

Samlet var resultatet 0,1 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseportefølje.

Sterkere kronekurs

Ved utgangen av kvartalet var fondets verdi på 3.111 milliarder kroner. Dette er ni milliarder kroner mer enn ved utgangen av første kvartal.

Fondet ble tilført 53 milliarder kroner fra staten, mens en sterkere kronekurs reduserte verdien med 48 milliarder kroner.

Fondet er imidlertid investert i internasjonal eiendeler og markedsverdien målt i norske kroner har derfor ingenting å si for fondets internasjonale kjøpekraft. Det er først når oljekronene en gang i fremtiden skal veksles tilbake til norske kroner at markedsverdien i vår hjemlige valuta spiller en rolle.

Ved utgangen av kvartalet var 60,5 prosent av verdiene i fondet investert i aksjer, mens 39,4 prosent var investert i rentepapirer og 0,1 prosent i eiendom.

I løpet av de siste 14 dagene har fondets verdi blitt redusert kraftig på grunn av turbulensen i internasjonale finansmarkeder. Ifølge Norges Banks Investment Management er verdien i dag på 2.978 milliarder kroner. Det betyr at verdien har falt med 133 milliarder kroner de siste to ukene.

Tapte på bank-aksjer

Seks av fondets ti aksjesektorer falt i verdi i andre kvartal, mens fire steg. Fondets største nominelle verdifall i et enkeltselskap var i banken HSBC. Deretter fulgte JPMorgan Chase, USAs nest største bank, og danske Vestas Wind Systems, verdens største vindmølleprodusent. Enkeltinvesteringen med høyest nominell avkastning var det sveitsiske matvareselskapet Nestlé, fulgt av legemiddelprodusentene Sanofi og Roche.

Samtlige av fondets obligasjonssektorer steg i verdi i andre kvartal. Statsobligasjoner, som var den største sektoren med 43 prosent av fondets renteinvesteringer, fikk en avkastning på 2 prosent.

Les også:

Oljefondet tjente 59 milliarder

Oljefondet under 3.000 milliarder

80 % vurderer jobbsøkernes EQ

Her er aksjene som steg i stormen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært