Meny

EU-land forbyr shortsalg av finansaksjer

De neste par ukene vil det ikke være mulig å shorte aksjene i storbanken Société Générale (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike, Spania, Italia og Belgia forbyr shortsalg av en rekke finansaksjer i et forsøk på å gjenopprette tilliten til bankvesenet.

– Shortsalg kan være en legitim handelsstrategi. Men i kombinasjon med å spre falske rykter i markedene, er dette åpenbart misbruk, heter det i en uttalelse fra EMSA, en av EUs tilsynsmyndigheter for regulering av finansmarkedene.

I flere dager har det svirret rykter om at franske banker kan gå på store tap som følge av gjeldsproblemene i andre europeiske land. Aksjene i storbanken Société Générale har falt kraftig, og rentene som bankene må betale for å låne penger av hverandre, har gått opp.

Flere kommentatorer trekker paralleller til finanskrisen i 2008.

Les: Følger bankene med argusøyne

– Med bankryktene som dukket opp i går, føles det som opptakten til kollapsen i Lehman Brothers, i og med at bankene ikke stoler på hverandre, sier Christoph Rieger fra tyske Commerzbank.

Trer i kraft umiddelbart

EMSA-uttalelsen kom sent torsdag kveld, og begrensningene på shortsalg vil tre i kraft fredag.

Myndighetene i Frankrike og Spania forbyr shortsalg av henholdsvis 11 og 16 finansaksjer for en periode på 15 dager. Belgia innfører samme type forbud for 4 aksjer på ubestemt tid, mens detaljene rundt de italienske begrensningene foreløpig ikke er kjent.

Shortsalg, også kjent som blankosalg, betyr i praksis å vedde på at en bestemt aksje vil synke i verdi. Praksisen er også tidligere blitt beskyldt for å skape uro i finansmarkedene.

– Tomt for verktøy

Ifølge reguleringsmyndighetene innføres forbudene nå for å unngå at spekulanter tjener penger på å sette ut falske rykter om europeiske selskaper.

Enkelte økonomer er imidlertid skeptiske til begrensningene og tviler på om de vil fungere slik politikerne ønsker.

Les: Politikerne mangler kriseverktøy

– Dette er en av de tingene som politikere griper til når de ikke har flere verktøy igjen i arsenalet. Det er et slags siste forsøk på å gjøre noe. Alt de oppnår, er å sparke sand i ørene på markedet og signalisere til hele verden at lederne ikke har peiling på hva som foregår, hevder James Angel, som forsker på regulering av finansmarkeder ved McDonough School of Business i Washington DC.

Ikke første gang

Også under finanskrisen i 2008 ble det innført store begrensninger på shortsalg, blant annet i USA og Storbritannia. Forbudene stanset imidlertid ikke kursraset den gangen.

Bakgrunnen for at myndighetene forsøker det samme nå, er ryktene om at spesielt franske banker kan tape penger på lån til gjeldstyngede europeiske land. Prisen europeiske banker må betale for å låne penger selv, har steget til det høyeste nivået siden finanskrisen.

– Har brutt sammen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det frykt for at viktige deler av finansmarkedene skal fryse helt fast. Bankkilder hevder at én asiatisk bank allerede har sluttet å gi kreditt til flere franske banker.

– Markedet har allerede brutt sammen. Det har for øvrig aldri kommet seg skikkelig etter 2008, mener Stephen Snowden fra selskapet Aegon Asset Management.

Et punkt hvor situasjonen i dag skiller seg fra finanskrisen, er statenes kapasitet til å redde kriserammede banker. Den er mindre nå, siden mange land har svært høy gjeld, og dette bidrar til å øke investorenes bekymring.

De siste dagene har aksjemarkedene vært preget av svært store svingninger. Torsdag var det kraftig oppgang på børsene både i USA og Europa, og Dow Jones-indeksen endte opp 3,9 prosent.

Les: USAs sentralbank lover rente nær null i to år

Bevegelsene på de asiatiske børsene fredag morgen var mer moderate, og Nikkei-indeksen i Tokyo lå omtrent flatt midt på dagen lokal tid. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært