Meny

- Bolig er et godt alternativ i lavrentemarkedet

Eiendomsinvestor Christian Ringnes har tro på boligmarkedet(foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...men varer uroen over tid vil det smitte over i boligmarkedet, mener eiendomsinvestor Christian Ringnes.

Sjkk disse boligkalkulatorene

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Eie eller leie
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.

Investering i utleiebolig
Kalkulatoren beregner lønnsomheten av å investere i en bolig, for så å leie den ut.

Utleiefinansiering
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye skattefritt utleie i egen bolig dekker av lånekostnadene.

Onsdag lot Norges Bank styringsrenten forbli uendret på 2,25 prosent. Og flere analytikermiljøer mener vi ikke får flere rentehevinger før neste år, kanskje ikke før i 2013.

Les sakene:

- Uendret rente til 2013

Rører ikke renten Norges Bank:

- Ting kan forandre seg raskt

Eiendomsinvestor Christian Ringnes mener også at vi på kort sikt vil få en rentebane som slakker ut, og at eiendom derfor fortsatt vil være et godt alternativ å investere i.

- Bolig fremstår som et godt alternativ i lavrentemarkedet. Det er forutsigbare inntekter i mange år fremover, og sees på som en trygg havn i en slik mellomperiode. Men om uroen varer lenger vil det smitte over på boligmarkedet, sier Christian Ringnes til DN.no.

Ingen ny finanskrise

- Det er først om det varer veldig lenge at det kommer til å forplante seg til eiendomsdelen av økonomien, og spesielt i Norge, som er i en heldig situasjon med fortsatt konjunkturoppgang.

Eiendomsinvestoren mener det må bli en så alvorlig krise at folk begynner å si opp ansatte og nedbemanne, før hans selskaper vil oppleve konsekvenser av uroen.

- Du må få en nedgang i bruttonasjonalproduktet og dårlige veksttakter før dette smitter over på eiendom.

Ringnes tror uroen er forbigående, og er ikke bekymret for noen ny finanskrise.

- Det vil nok bli noe som likner på krisen som var, men jeg tror man er mye mer våkne nå. Jeg tror også banksystemer er i mye bedre «shape». Det blir helt klart en liten periode med uro, men jeg tror ikke det blir slik som det var under finanskrisen for noen år siden. Veksttakten i Europa og USA vil være lavere enn hva man forventet for et år siden, men det vil være vekst, sier han.

Bjørn Kjos om krisen: - Ingen er tjent med nervøse investorer

Viktig med gjeldskontroll

Eiendomsinvestoren sier det er bra at mange nå må gå gjennom tiltak som innebærer sparing og kostnadskutt.

- Det er for stort pengebruk som har fått oss inn i dette her, så det er bedre at vi tar dette nå enn om tre år, hvor ting kunne vært enda verre.

Ringnes mener virksomhetene hans klarer seg bra gjennom urolige tider fordi de alltid er forsiktig med gjeld og sørger for å ha en god løpende kontantstrøm.

- Vi vet at vårt marked er syklisk, og at det går opp og ned, enten fordi det blir bygget for mye eller fordi man får problemer på etterspørselssiden. Det er vel litt som å være en maratonløper som ikke vet helt hvor langt han skal løpe eller ikke vet hvor bratte bakkene er. Det er viktig å ha krefter i reserve slik at du har mye å gå på.

Den erfarne eiendomsinvestoren råder alle bedrifter til å bygge seg opp sten for sten, og ikke ta for store steg.

- Man må bevare en viss grad av ro og se litt lenger frem i tiden. Jeg minner om Olav Thon, vår bransjes store forbilde, som sa midt under finanskrisen - at verden ikke kan gå under mer enn én gang, og det skjer neppe denne gangen heller.

Les også:

Aksjefondfavorittene raser i verdi

Slik påvirker krisen din økonomi

- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært