Meny

Følger bankene med argusøyne

NEDGANG: Aksjekursene i de franske bankene Société Générale og BNP Paribas har falt kraftig. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I finansverdenen er nå alles øyne rettet mot bankene etter den kraftige kursnedgangen i det siste. Skulle bankvesenet svikte, kan det gå langt verre med verdensøkonomien enn etter finanskrisen i 2008.

– Dette er et bilde på hvor nervøst markedet er, sier sjefanalytiker Pål Ringholm i First Securities til NTB.

Årsaken til at aksjekursen i den franske storbanken Société Générale under onsdagens handel en stund opplevde en nedgang på 20 prosent, var i all hovedsak rykter og spekulasjoner om at både banken og den franske stat har en mindre solid økonomi enn tidligere antatt. Ikke minst er det frykt for at franske banker vil gå på store tap hvis Hellas misligholder sin statsgjeld.

– Statskrise

Skulle bankene få problemer, er det virkelig fare for en større krise i verdensøkonomien, ifølge Ringholm. I verste fall kan europeiske land komme i en situasjon der banker går over ende uten at stater er i stand til å redde dem, og det er nettopp derfor markedene er så nervøse.

– Hvis en stor europeisk stat ikke greier å betjene sin gjeld, kan det påføre banker så store tap at de ikke greier å hente inn kapital i markedet. Spørsmålet er om statene er i stand til å hjelpe dem slik de gjorde under finanskrisen i 2008, sier Ringholm til NTB.

Les også: Stort børsfall i Europa

Han understreker at dette er et verst tenkelig scenario, og at det foreløpig ikke er snakk om en ny finanskrise, men en statskrise.

– Det er en statskrise i den betydning at flere land i Europa etter hvert har så mye gjeld at det først og fremst er bekymring for statenes egen evne til å gjøre opp for seg, fastslår Ringholm.

Mer stabilt

Torsdag formiddag ble det meldt om oppgang på flere europeiske børser, samtidig som både euroen og oljeprisen styrket seg, ifølge Reuters.

Société Générales aksjer hadde etter få timers salg steget med 8 prosent etter å ha endt med en nedgang på 15 prosent dagen før. Men så begynte kursene å falle igjen, og ved lunsjtider hadde aksjekursen i både Société Générale og BNP Paribas falt med cirka 7 prosent.

Les også: Investorene rømte Wall Street

Grunnen til at tilliten til de franske bankene plutselig har stupt, er både frykt for at de er svært utsatt for mislighold av den greske statsgjelden, og spekulasjoner om at den franske stat vil miste sin toppstatus hos kredittvurderingsbyråene, slik USA gjorde forrige fredag. Ryktene ble kontant avvist både av franske myndigheter og flere ratingbyråer onsdag.

Også flere andre europeiske banker opplevde kursras onsdag. Det gjaldt blant annet Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander og ING Group.

Utsatt i Hellas

Ifølge Ringholm er det bankene i de gjeldstyngede eurolandene som er aller mest utsatt, blant annet i Hellas.

I siste instans kan det bli Tyskland som sitter igjen med regningen, men Ringholm understreker at tysk økonomi ikke er sterk nok til å redde alt.

– Det er en myte at tyskerne er gjeldfrie, og det er begrenset hvor mange andre Tyskland kan garantere for, sier finansanalytikeren.

Les også: Tvangssalg av aksjer er femdoblet

Han vil ikke spå om hvilken vei det vil gå på børsene og i verdensøkonomien de neste ukene.

– Uansett er situasjonen på markedene slik at man ikke kan utelukke det mørkeste scenariet, sier Pål Ringholm.

Privatøkonomi
Populært