Meny

Norske lånekunder med milliardtap på sveitserfranc

TRYGG HAVN: Investorer skygger unna euroen i urolige tider, og mange har kjøpt sveitserfranc i stedet - med kursoppgang som resultat. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekunder i SpareBanken SR-Bank har tapt store penger på valutalån.
Fakta om valutalån
* Kort sagt vil valutalån si at man låner penger i utenlandsk valuta.

* Valutalånkunder prøver å tjene på denne typen lån ved at:

A) Lånevalutaen synker i forhold til den norske

eller

B) Renten er lavere i lånevalutaen

* Det man driver med er i praksis valutaspekulasjon - du satser på at valutaen skal gå i riktig retning.

* Det er derfor viktig at man ikke tar opp valutalån uten at man har en solid økonomi og god sikkerhet for lånet. Som saken med SR-Bank-kundene og sveitserfranc-lånene viser, må man nemlig kunne tåle et tap.

Les flere artikler om valuta

Ellevilt tap for norske valutaspekulanter

Billigste euro på fire år

Brasil anklager Kina og USA for valutatriksing

Høyere bøter for valutasmuglere

Ser slutten på dollarens dominans

Vanlige boliglånskunder i rogalandsbanken SR-Bank har hatt store tap på sine valutalån i sveitserfranc, skriver Finansavisen i dag.

I gjennomsnitt har 1.600 lånekunder tapt 625.000 - totalt har de tapt én milliard kroner. 90 prosent av disse lånekundene er privatkunder med boliglån.

Les mer: Også Lasse Kjus har tapt stort på sveitserfranc-kursoppgang

Stor kursoppgang

Årsaken til den store kursoppgangen er den voldsomme uroen i eurosonen, og at investorer leter etter trygge havner. Mange av disse har endt opp med å kjøpe sveitserfranc.

Kursoppgangen skaper naturlig nok problemer for konkurranseutsatt eksportindustri i Sveits, men altså også for privatkunder i SR-Bank.

- I forrige uke, da den sveitsiske francen sto i 7,20, hadde 40 prosent av kundene et tap på over 20 prosent. Nå er kursen 7,50, så da har tapene økt betydelig. Vi snakker i hvert om at 50 prosent av kundene har tapt over 20 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Tor Christian Haugland i SR-Bank til Finansavisen.

Inngangskursen for kundene har i gjennomsnitt vært på 5.50.

Større krav til valutalånkunder

En del av kundene som har tapt mye penger må innstille seg på å bla opp tapssummene, eventuelt stille med annen sikkerhet. Dersom dette ikke går, må lånet - inkludert tapet - innfris.

Men Haugland understreker overfor Finansavisen at banken i utgangspunktet krever mer av kunder som sitter med valutalån enn av de vanlige lånekundene.

Effektiv rente kan bli skyhøy

Når et kurstap regnes inn i den effektive renten kan renten bli svært høy. Med en så sterk kursoppgang som sveitserfranc har hatt, vil den effektive renten på lånet gå over 10 prosent selv på fire års sikt.

Da hjelper det lite å spare litt på renten (les mer i faktarammen) - ett års rentebesparelse kan bli borte på en uke.

Valutatalånkalkulator

ABC Penger har utviklet en valutalånkalkulator som gir deg muligheten til å se hvordan endringer i valutakursene påvirker lånekostnaden for valutalån.

Legg først inn lånebeløp, og effektiv rente på valutalånet.

Deretter legger du inn varigheten på valutalånet. Det er utviklingen i valutakursen som avgjør hva den effektive renten blir på lånet. Dette bestemmes av start- og sluttkurs på valutaen, og varigheten på valutalånet.

Forskjeller i valutakursen ved start og innløsing vil få mindre betydning på den effektive renten jo lengre låneperioden varer.

Kalkulatoren viser til slutt hva lånestørrelsen er ved slutten av perioden, hvilken endring valutaen har gitt på lånet, og endelig hva den effektive renten blir justert for valutakursendringen.

De forhåndsinnlagte tallene er lagt inn med en inngangkurs på 5,50 og utgangskurs på 7,5 for sveitserfrancs. Lånerenten er lagt inn med 2 prosent. Dette kan du fritt endre i kalkulatoren. Varigheten på valutalånet er lagt inn med 4 år.

  
 
 Lånebeløp i norske kroner 
 Effektiv rente i utenlandsk valuta 
 Lengde på lånet (antall år) 
 Kurs i dag utenlandsk valuta 
 Sluttkurs på lånevaluta ved innløsing 
 Lånebeløp i norske kroner ved innløsing 
 Endring i lånestørrelsen 
 
 Effektiv rente justert for valutakurs 
   

Privatøkonomi
Populært